BDDK Anadolu yaklaşımına dair kanun taslağı hazırladı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 15 Ocak 2007 21:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BDDK, 'Anadolu Yaklasimi' kapsamina alinacak sirketlerle yapilacak çerçeve anlasmalar ve kabulüne iliskin yönetmelik taslagini hazirladi. Bilanço toplami 25 milyon YTL olan ve 250 kisiden az yillik çalisan istihdam eden isletmelerin 31 Ekim 2006'ya kadar olan borçlarinin yapilandirilmasi yönelik yönetmelik görüs ve degerlendirmeye açildi.

'Anadolu Yaklasimi' olarak bilinen KOBI'lerin mali sektöre olan borçlarinin yeniden yapilandirilmasina iliskin yasa 30 Aralik 2006'da yürürlüge girdi. Finansal yeniden yapilandirma çerçeve anlasmalarinin onaylanmasi ve kabulüne iliskin sartlarin BDDK tarafindan yasanin yürürlüge girmesinden itibaren bir ay içinde hazirlanmasi öngörüldü. BDDK tarafindan hazirlanan yönetmelik taslagi, görüs ve degerlendirmeye açilirken kurumun web sitesinde kamuoyunun bilgisine sunuldu.

ANADOLU YAKLASIMI'NIN KAPSAMI

Finansal yeniden yapilandirma kapsamina alinacak KOBI'lerin, mali durumlarinin ve bu kapsamda borçlarinin yeniden yapilandirilmasi sonucunda borçlarini geri ödeme kabiliyeti kazanacaginin tespit edilmesin 'sart' oldugu belirtiliyor. Bu tespite iliskin esaslar çerçeve anlasmalarda gösterilecek. Borçlarini ödeme kabiliyete kazanamayacagina kanaat getirilen borçlu KOBI'ler yapilandirma kapsamina alinmayacak. Yönetmelik taslagina göre, çerçeve anlasmalari Birlik tarafindan hazirlanacak ve bankalarla diger mali kurumlarin dernekleri ve yetkili temsilcilerince kabul edilerek imzalanacak.

TMSF ve Emlak Bankasi bu anlasmalara borçlu KOBI'ler ile yapilacak sözlesmelere taraf olmamak kaydiyla taraf olabilecek. Ziraat ve Halk Bankasi Anonim Sirketi bu anlasmalara gerektiginde ilave finansman saglamak suretiyle KOBI'ler ile yapilacak finansal yeniden yapilandirma sözlesmelerine taraf olmaya yetkili kiliniyor.

Ölçek büyüklügü ve sektörel faaliyet alani bakimindan farkli niteliklere sahip borçlu KOBI'ler nitelikleri itibariyle gruplandirilarak, her bir borçlu KOBI grubu için ayri bir Çerçeve Anlasmasi hazirlanabilecek. Yönetmelikte, yapilandirma kapsamindaki kredilere faiz ve temerrüt faizi hesaplanirken bilesik faiz isletilmeyecegi kaydedildi.

HAKEM KURULU OLUSTURULACAK

Ortaya çikabilecek uyusmazliklarin çözümü için hakem kurulu olusturulacak. Kurul, Birlik Yönetim Kurulu'nun görevlendirecegi tarafsiz ve görevinin gerektirdigi, bilgi ve birikime sahip üç kisiden olusacak. Birlik tarafindan hazirlanacak anlasmalar Kurul onayina sunulacak.

ANLASMALAR MÜSTERI SIRRI

Sözlesmelere taraf olan alacaklar müsteri sirri niteligi tasiyan bilgileri birbirine ve kanunen açikça yetkili kilan merciler disinda kalanlara vermeleri ve açiklamalari yasaklaniyor. Yapilacak sözlesmeye bu hususta hüküm konulmasi veya ilave bir gizlilik anlasmasi yapilmasi zorunlu tutuluyor.

ILAVE KREDI KULLANDIRILACAK

Sözlesmede itfa planina baglanan kredilerde, toplam alacak tutarinin yüzde 6'sinin, kullandirilan ilave kredinin yüzde 10'una tekabül eden tutarinin ödenmis olmasi ve kredilerin izlendikleri grupta 6 aydan az olmamak üzere en az bir faiz ödemesi yapilincaya kadar takip edilmesi öngörülüyor.(

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber