Zabıt katipleri, icra katibi alım sonuçlarını bekliyor

Adalet Bakanlığı, zabıt katipleri arasından unvan değişikliği suretiyle icra katibi alımının sonuçlarını ne zaman açıklayacak ?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Kasım 2016 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zabıt katipleri, icra katibi alım sonuçlarını bekliyor

Adalet Bakanlığı, işin mutfağında pişen, işi çekirdekten öğrenen personelin farklı birimlerde çalışmasına yönelik son dönemde önemli değişiklikler yapmaktadır. Bunlardan bir tanesi, zabıt katipleri arasından icra katibi alımı olmuştur.

Adalet Bakanlığı, 31.03.2016 tarihinde, 5-12 dereceli kadrolara, uygulama sınavını yapmak üzere "Sınav Birimi" olarak yetki verilen Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonları tarafından yapılacak uygulama sınavı ve Bakanlık tarafından yapılacak sözlü sınav ile zabıt katipleri arasından unvan değişikliği suretiyle 800 icra katibi alımına ilişkin duyuru yayımlamıştır

İcra katipliğinin uygulama sınavından en az bir hafta önce Bakanlık internet sitesinde ilan edilecek yazılı metinler arasından, sınav sırasında her bir grup için komisyon tarafından çekilecek kura sonucu belirlenen metinden daktilo veya bilgisayarla; verilen metne sadık kalınmak ve anlam bütünlüğü korunmak suretiyle, kelime ve cümle tekrarına yer vermeden ve yanlış yazılan kelime sayısı toplam yazılan kelime sayısının yüzde kırkından fazla olmayacak şekilde üç dakikada en az doksan kelime yazmak, sınavı kazanmak için gerekliliktir. Bu bağlamda; İcra katipliğinin uygulamalı sınavı ile alakalı metinler, Adalet Bakanlığı tarafından, 22.04.2016 tarihinde yayımlanmıştır.

Sınav metinleri yayımlandıktan sonra, 30.04.2016 günü uygulamalı sınav yapılmış ve adayların klavye sınavında yazmış olduğu kelime sayısına göre başarı durumları tespit edilmiştir. Uygulamalı sınavda istenilen miktarda kelimeyi istenilen şartlarda yazanların, bir sonraki sınavı olan sözlü sınava katılmaları için Adalet Bakanlığı tarafından 06.09.2016 günü mülakat yapılmıştır.

Buraya kadar, icra katipliği sınavı ile alakalı sınav takviminin özetini sunduk. İcra katipliği, icra da çalışan personelin daha nitelikli olan kişilerden seçilmesi suretiyle bakanlık personeli içerisinde sınava katılacak olan kişiler arasından seçilmesi sonucu görev alacak personellerden oluşmaktadır. Bakanlık bu sınavı bünyesinde çalışmayan kişiler için de ayrıca yapmaktadır. Sınavın duyurusunun yapılmasından, sözlü sınavın yapılmasına kadar, sözlü sınavın yapılmasından sözlü sınav sonuçlarının açıklanmasına kadar oldukça fazla zaman geçmiştir. Sözlü sınavın sonucunu bekleyen bir çok aday, gününü acaba sınavı kazandım mı ? endişesi taşıyarak geçirmektedir. Sınava girmiş olup da yaşantısını bu sınavın sonucuna göre dizayn edecek personel sayısı oldukça fazladır. Hal böyle olunca, Adalet Bakanlığı'nın zabıt katipleri arasından alım yapacağı icra katipliği sınavının sonuçlarının biran önce açıklaması önem arz etmektedir.

Öte yandan, Adalet Bakanlığı; kurum içinde çalışan personelinin vasfına göre personel teminine gitmesi gerek işlerin daha etkin şekilde yürütülmesi gerekse personelin verimliliği için oldukça önemlidir. Şöyle ki; yıllardır zabıt katibi olarak görev yapmış olup, akabinde hukuk fakültesini kazanmış olan oldukça fazla zabıt katibi bulunmaktadır. Bu kişiler, ilerleyen zamanlarda hakimlik ve savcılık sınavlarına girmektedir. Hatta, bazı personel avukatlık stajını yapamadığından dolayı görevlerinden istifa edip avukatlık mesleğini seçmektedir. Hal böyle olunca, kurumda emeği bu şekilde olan personellerin emekleri zayi edilmemeli, bu durumda olan personellerin hizmetteki veriminin daha fazla olacağı alana kaydırılmasına yönelik düzenlemeler yapılmalıdır. Bu hususa ilişkin önerimizi sunarken kesinlikle pozitif ayrımcılık yapılsın demiyoruz, tabiki hakkaniyete göre alım yapılsın;ama bu kurumunda çalışan, mahkemelerde bulunan veya arşivde bulunan dosyaların tozunu teneffüs etmiş olan kişilerin de kurumda emeklerinin ne kadar olduğunu izah etmek emekleri karşısında eksiklik meydana getirir.

Dileriz, Adalet Bakanlığı uhdesinde çalışan personelin taşıdığı olumlu özellikleri fark eder ve hukuk fakültesi mezunu olan adalet personelinin hakim ve savcı olmalarına yönelik kolaylıklar getirir.
Sonuç itibariyle; icra katipliği sınavına girmiş olan personeller, icra katipliği sonuçlarının biran önce açıklanmasını beklemektedirler.
Konunun önemi ilgililer tarafından dikkate alınıp, gerekli duyuruların ve düzenlemelerin yapılması dileğiyle.

ÇOTANAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber