Temel yasa teklifi komisyonda benimsendi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ocak 2007 19:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM İçtüzüğünün, "temel yasa" ile ilgili maddesinde değişiklik yapılmasına ilişkin teklif, Anayasa Komisyonunda benimsendi.

Anayasa Mahkemesinin iptal kararı nedeniyle AK Parti grup başkanvekilleri tarafından verilen İçtüzük Değişiklik Teklifi, TBMM Anayasa Komisyonunda görüşüldü.

Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, Anayasa Mahkemesinin, temel kanun olarak görüşülen tasarı ve teklifin maddeleri üzerinde verilen önerge sayısıyla ilgili bir iptal kararı verdiğini, teklifin de buna uygun olarak hazırlandığını anlattı. "Belki çok hoş bir metin değil ama iktidarın da bir çalışma temposu var" diyen Kuzu, dünyanın her yerinde iktidarların bu tür yetkileri olduğunu savundu.

Teklifle ilgili bilgi veren AK Parti Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, metnin, Anayasa Mahkemesinin iptal kararının gerekçelerine uygun olarak hazırlandığını belirterek, "Nasıl hükümet ve komisyonunun önerge verme hakkı varsa, siyasi parti gruplarına da önerge verme hakkı tanınıyor. Bugün için Parlamentoda 3 grup var, ama yarın 8 olabilir. O zaman 8 önerge verilecek" dedi.

AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay,Komisyonunun konuyla ilgili düzenlemesinin Anayasa Mahkemesinden geri döndüğüne işaret eden Yarbay'a, Kuzu, "Bu, işi bilmediğimizi mi gösteriyor?" diye tepki gösterdi. Yarbay, "İşi bilmediğimizi değil ama iyi incelemeden, aceleyle yapıldığını gösteriyor. (Komisyon olarak işimizi iyi yapıyor muyuz) diye sorgulamamız lazım" görüşünü kaydetti.

Yarbay, kendisine, "Hep bardağı boş tarafını görüyorsun" diyen Kuzu'ya, "Bardağın dolu tarafını gördükten sonra devam edeyim; Ben Meclisin genel olarak çalışmalarını eleştiriyorum. Bu kadar hızlı çalışmamıza gerek yok. 3 aylık süreyi son dakikada kullanmamız da ayrı bir eleştiri konusu..." diye konuştu.

Değişikliği eleştiren CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı, iktidarın, bu hakkı kullanarak "jet süratiyle" yüzlerce maddelik düzenlemeleri birkaç saatte Genel Kuruldan geçirdiğini, buna "evet" demelerinin mümkün olmadığını kaydetti. Araslı, "Benimsenen yöntemde bir sakatlık var" dedi.

CHP'nin, teklifin alt komisyona gönderilmesi ve temel kanunla ilgili maddenin tümünde değişiklik yapılması için verdiği önergeler reddedildi.

Görüşmelerin ardından teklif, kabul edildi.

Teklifle, İçtüzüğün "temel kanunlar" ile ilgili 91. maddesinde değişiklik yapılıyor.

Buna göre, Genel Kurulda "temel kanun" olarak görüşülen tasarı ve tekliflerde, milletvekilleri tarafından Anayasaya aykırılık dahil, madde üzerinde 2 önerge verilebilecek. Ancak her siyasi parti grubuna mensup milletvekillerinin birer önerge verme hakkı saklı olacak. TBMM'de bugün 3 siyasi parti grubu bulunması nedeniyle her madde üzerinde 3 önerge verilecek. Ancak gruplar bu haklarını kullanmadığında, bağımsız ve diğer parti milletvekilleri 2 önerge verebilecek.

Teklife göre, yeni bir madde olarak görüşülmesine komisyonunun salt çoğunlukla katıldığı önergeler ile yeniden görüşülmesine karar verilen maddeler üzerinde görüşme açılacak ve bu maddede belirtilen sayıda önerge verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber