Milletvekilleri dolardaki yükselişi gündeme getirdi

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybettiğini, çok fazla dalgalanmanın yaşandığını belirterek, "Dalgalanmanın olduğu yerde ihracatçı nasıl fiyat verecek? Bu dalgalanma ortamında hiç kimsenin iş yapma imkanı yok." dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Kasım 2016 17:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milletvekilleri dolardaki yükselişi gündeme getirdi

MHP, Danışma Kurulunda oy birliği sağlanamadığı için, ekonomide son dönemde yaşanan olumsuzluklara ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesini, grup önerisi olarak Genel Kurula getirdi.

MHP Grup Başkanvekili Usta, Türkiye ekonomisinde uzun süredir alarm zillerinin çaldığını, üretici, tüketici, sanayici, esnaf, çiftçide bunun görülebileceğini savundu.

Son dönemde hem içeriden hem de dışarından kaynaklanan nedenlerle ekonomi üzerinde baskı olduğunu öne süren Usta, buna rağmen hükümet yetkililerinin işi küçümseyen, vahameti anlamayan açıklamalarını gördüklerini belirtti.

Usta, ekonominin 2016 başından itibaren ciddi bunalıma girdiğini, 15 Temmuz darbe girişiminin getirdiği sıkıntıların da bulunduğunu, bu olayların etkisini kısmen gördüklerini kaydetti.

Yüzde 5 enflasyon hedefine rağmen bu oranın yüzde 7'ler civarında olduğunu vurgulayan Usta, kurdaki aşırı dalgalanma nedeniyle enflasyonda yukarı doğru eğilim göreceklerini bildirdi.

Usta, TL'nin dolar karşısında değer kaybettiğini, çok fazla dalgalanmanın yaşandığına işaret ederek, "Dalgalanmanın olduğu yerde ihracatçı nasıl fiyat verecek? Bu dalgalanma ortamında hiç kimsenin iş yapma imkanı yok." dedi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, kendilerine, "Kriz tellallığı yapıyorsunuz" diyenlerin olduğunu vurgulayarak, "Kriz tellallığı yapmıyoruz, sizi göreve davet ediyoruz. Hükümet iş yapmıyor, iş bize kalıyor." diye konuştu.

Türkiye'nin notunun düştüğü 23 Eylül'den bu yana TL'nin, dolar karşısında yüzde 14 değer kaybıyla benzer ekonomiler arasında en fazla değer kaybeden ülkeler arasında bulunduğunu ifade etti.

Bunun ABD seçimlerine bağlandığını belirten Öztrak, seçimin 8 kasımda yapıldığını, o günden bu yana Meksika pezosunun ardından en çok değer yitiren para biriminin TL olduğunu anlattı.

Faik Öztrak, ekonominin patinaj yaparken, şimdi geri kaydığını ileri sürerek, belirsizliği artıran OHAL, başkanlık sistemi, Şangay iş birliğine katılma gibi hayali söylemlerin ülke gündeminden çıkarılması gerektiğine işaret etti.

- "Gül atmıyoruz"

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Uğur Dilipak, önergenin gerekçesinde, Türkiye ekonomisinin, dünyadaki ekonomik gelişmelere bakmaksızın gerçekçi olmayan birtakım rakamların ortaya konulduğunu savundu.

Dilipak, 15 Temmuz'da işgal hareketini Türkiye'de faaliyete sokan emperyalist güçler ve hain uşaklarının, ülkenin bekasına, yarınlarına kastettiğini vurgulayarak, "Hükümetimiz ve partilerimiz, milletiyle el ele verip, bu sorunun üstesinden gelmesini bilmişlerdir. 15 Temmuz darbe girişimine rağmen 18 Temmuz'da bankalarımız açık, borsa faaliyette, ekonomimiz hiçbir şey olmamış gibi tıkır tıkır çalışmıştır. Halkımız birikimini devletine, hükümetine güvenerek yastık altından çıkartmıştır." diye konuştu.

Kim ne derse desin, Türkiye'nin güvenli liman olduğuna işaret eden Dilipak, hükümetin, yaklaşık 16 yıldır her alanda olduğu gibi ekonomide de sağlam adımlarla yoluna devam edeceğini, bunu kimsenin engelleyemeyeceğini, engellemeye çalışanlara milletin, 15 Temmuz'da olduğu gibi gereken cevabı vereceğini açıkladı.

AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer de Türkiye'de yüzde 4 büyüme görülürken, Çin, Brezilya, Hindistan'ın bir kenara bırakılması halinde, sıfır virgüllerle ifade edilen ekonomik büyümeden söz edildiğini, Avrupa ekonomisinin durağan hale geldiğini anlattı.

Türkiye'nin yıldızı parlayan ülke konumunda bulunduğuna vurgu yapan Tamer, büyük ülkenin büyük bedellerinin de olduğunu, "Sezar'ın hakkını Sezar'a vermek" açısından, muhalefetin yüzde 4,4 büyüme oranını desteklemesi gerektiğini kaydetti.

İsmail Tamer, doların tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yükseldiğine dikkati çekerek, Türkiye'nin 40 yıla yakın PKK belasıyla uğraştığını bildirdi.

Tamer, "O dağlara gül atmıyoruz, bomba atıyoruz, maliyeti var. 15 Temmuz'da FETÖ alçağının, bu ülkede darbe girişiminden sonra ekonomi etkilenmiş olabilir." dedi.

MHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Meltem Öztürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber