Performansa Dayalı İlk Uygulama Tarım Bakanlığında

Tarım Bakanlığı 2006 yılı sonunda aldığı bir kararla tarım gönüllülerini 4/B'li statüsüne geçirmiş ve 4/B'li statüsünde olmak kaydıyla yeni veteriner hekim ve mühendis alımını, objektif bir şekilde alım yapılması amacıyla ÖSYM'nin yayımladığı KPSS tercih kılavuzunda yayımlamıştır. ÖSYM'nin yerleştirme sonuçları önümüzdeki günlerde açıklanacaktır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bu personel alımı politikası yanında, ilk kez, 4/B'li personel için, performansa dayalı ücret uygulamasına gidecektir. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Ocak 2007 11:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

657 sayılı Kanunun 4/B ve 2007 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun Sözleşmeli personele ilişkin esasları düzenleyen 24'üncü maddesi çerçevesinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ilk defa Köylerde ve Beldelerde sözleşmeli Veteriner Hekim ve Mühendis istihdamı başlatmıştır.

657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personelin ücretleri daha düşük tespit edilmiş olmasına rağmen Bakanlık, bünyesinde çalıştıracağı 4/B'li personele, daha yüksek bir ücret verecektir.

Ayrıca, yapılan düzenlemede performansı ortalamanın üzerinde olanlara sözleşme ücretinin % 10'u oranında performans başarı ücreti ödenebilme imkanı getirilmiştir. Performans belirlemesi ise amirin takdir hakkına göre değil örneğin,

- Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda yapılan aşı miktarına,

- Bazı ürünlerde ekili alan ve ekilen tohumlara, bazı ürünlerde ise dikilen fide sayısına bazı ürünlerde de bahçe tesis alanına,

- Çiftçi toplantısı, sertifikalı kurs, tarımsal amaçlı gezi, tarla günleri gibi etkinlik adetlerine,

- Kurulan tarımsal kalkınma kooperatiflerine, sulama kooperatiflerine ve birliklere üye olan çiftiçi sayısına

bakılacaktır. Bu konuya ilişkin obejektif kriter tespitleri Bakanlık nezdinde hala devam etmektedir.

Diğer taraftan, performans başarı ücreti Köy Merkezli Tarımsal Üretime Destek Projesi (KÖYMER) kapsamında çalışanlardan sözleşmeli pozisyonlara geçirilenlere fiilen uygulanmıştır. Köymer Projesi Kapsamında Çalışanlarla 657 Sayılı Kanunun 4/B Maddesi Gereğince Sözleşme Yapılması Esnasında Uyulması Gereken Hususlarda yer alan ?BRÜT SÖZLEŞME TUTARININ HESAPLANMASI? başlıklı bölümde; ?Sözleşme tutarları il müdürlükleri tarafından Tarım Danışmanları hakkında düzenlenerek Bakanlığa gönderilen performans ortalaması esas alınarak hesaplanacaktır. Sözleşme tutarlarının hesabında; ?1100+ (400 x Performans Ortalaması ÷ 5)? formülü uygulanmıştır. İl müdürlükleri, Bakanlığa gönderdikleri Tarım Danışmanlarına ait en son Performans Ortalamasını esas almış ve bunun dışında başka bir Performans Ortalaması belirleme yoluna gidememiştir..

Yapılan belirlemeye göre örneğin Performans ortalaması 2,5 olan bir Tarım Danışmanının sözleşme tutarı 1100 + (400 x 2,5 ÷ 5) = 1300 YTL olacaktır. Performans ortalaması 5 olan bir Tarım Danışmanının ücreti ise 1500 YTL olmuştur..

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber