'Nükleer yasa tasarısını geri çekin'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ocak 2007 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), TBMM'ye sunulan, nükleer enerji santralleri kurulmasına ilişkin yasa tasarısının gündemden düşürülmesini istedi.

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, ?Çernobil faciasının 20'nci yılında hükümeti bir kez daha uyarıyoruz. Nükleer lobilerin dayatmaları ile ülkemiz insanı ve yaşam alanları tehdit altında bırakılmasın? dedi.

Soğancı, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, kamuoyu tepkilerine aldırılmadan, ?Nükleer Güç Santralarının Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun Tasarısı?nın TBMM'ye sunulduğuna işaret etti. Konunun üç sayfalık bir tasarı ile sıradanlaştırıldığını ifade eden Soğancı, ?Kurulması düşünülen nükleer santrallerde üretilecek elektriğin pahalı olacağı bilinmekteyken, tasarıyla 15 yıl alım garantisi verilerek, pahalı elektriğin satılması, nükleer santral yapacak şirket ya da şirketler adına garanti altına alınmaya çalışılmaktadır? diye konuştu. Nükleer santralin enerji ihtiyacına dayandırıldığını kaydeden Soğancı, şunları kaydetti:

?NEDENSE KARANLIKTA KALAMADIK?

?Enerji Bakanlığı'nın 1980'lerden sonra yaptığı abartılı talep tahminlerinin hiçbiri gerçekleşmemiştir. Hal böyleyken, nükleer santralleri gelecekteki olası enerji krizlerine çözüm olarak sunan siyasal iktidar aslında çok iyi biliyor: Yıllardır karanlıkta kalma senaryoları anlatılır ama nedense ülkemiz karanlıkta kalmaz. Siyasal iktidar bundan sonra da, nükleer santral olmadan da bu ülkenin karanlıkta kalmayacağını iyi bilir. Karanlıkta kalma senaryolarının çözümünün nükleer santral olmadığını da iyi bilir. Çünkü kurulması düşünülen nükleer santrallerin ülkemizin enerji ihtiyacının karşılanmasında sahip olacağı pay, elektrik üretimi kurulu gücünün ancak yaklaşık yüzde 5'idir.?

Yüzde 20'lere varan kayıp-kaçak oranlarının düşürülmesi ve enerji tasarrufu ile dahi nükleer santralin üreteceği enerjinin karşılanabileceğini kaydeden Soğancı, nükleerin atık ve maliyet sorunlarının bulunduğunun altını çizdi.

KAZASIZ SANTRAL YOK

Hükümetin, güvenli bir santral kuracağı açıklamalarına işaret eden Soğancı, ?Nükleer santral ülke deneyimlerinden de görüyoruz ki kazasız nükleer santral yoktur. Yüzde 100 güvenlikli bir santral da kurulamıyor. Güvenlik katsayılarının artırılması maliyetleri de artırdığından, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde maliyetleri düşürmek için güvenlik katsayıları düşük tutularak maliyetlerin aşağıya çekileceğini tahmin etmek zor olmasa gerek? dedi.

Sigorta şirketlerinin, nükleer santral kazalarından doğan zararların küçük bir kısmını karşıladığını kaydeden Soğancı, santralin yöne halkına istihdam sağlayacağının da doğru olmadığını, halkın ancak yapım aşamasında çalışabileceğini söyledi.

Soğancı, enerji alanında varolan krizin adının ?enerji plansızlığı? krizi olduğunu belirterek, ülke kaynaklarının kamusal bir hizmet anlayışı ile planlanması gerektiğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber