Askeri vesayetli 82 Anayasası kaldırılsın

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ocak 2007 14:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüsiad'dan tam demokrasi çıkışı. 1982 Anayasası'nın askeri vesayet şemsiyesi altında hazırlandığını gerekçe gösteren TÜSİAD, yürürlükten kaldırılmasını ve toplumun geniş katılımıyla yeni bir sivil anayasa hazırlanmasını istedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) talebi "Türkiye'nin demokratikleşme perspektifleri" isimli Prof. Doktor Bülent Tanör tarafından 1997'de TÜSİAD için hazırlanan ve Prof. Doktor Zafer Üskül tarafından güncelleştirilen rapora dayanıyor.

Türkiye'deki demokrasinin son 10 yılını mercek altına alan raporda, seçim, siyasal partiler, sivilleşme sorunu ve yargı başlığı altında çok sayıda tavsiye yer alıyor.

Rapor, seçimlerde uygulanan ülke barajının kaldırılmasını, kaldırılamıyorsa barajın yüzde 4-5 dolaylarına indirilmesini, seçim ittifaklarına olanak sağlanmasını ve genel seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını öneriyor.

TÜSİAD: GENELKURMAY MSB'YE BAĞLANSIN

Raporda ayrıca, Genelkurmay Başkanı'nın Milli Savunma Bakanı'na bağlanması, Milli Güvenlik Kurulu'nun kaldırılarak 1949'da oluşturulan Milli Savunma Yüksek Kurulu gibi yasal bir yapının oluşturulması, Anayasa Mahkemesi'nin iki daireli bir mahkemeye çevrilmesi, cumhurbaşkanı yetkilerinin daraltılması ve askeri mahkemelerin kaldırılması da öneriliyor.

-TÜSİAD: "CUMHURBAŞKANI'NIN YETKİLERİ AZALTILMALI"

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından yayınlanan "Türk Demokrasi'sinde 130 Yıl (1876-2006) Prof. Dr Bülent Tanör'ün Anısına Türkiye'de Demokratikleşme Perspektifleri 10. Yıl Güncellemesi Raporu"nda, mevcut durumda Cumhurbaşkanı'na tanınan yetkilerin kısıtlanması gerektiği belirtildi.

Prof. Dr. Zafer Üskül'ün hazırladığı ve Türkiye'nin son 10 yılda demokratikleşme alanında kat ettiği aşamaların değerlendirildiği raporda, mevcut durumda Cumhurbaşkanı'na tanınan yetkilerin bir parlamenter sistemde kabul edilemeyecek kadar geniş olduğu belirtilerek, "Böyle bir denetim yetkisi, Cumhurbaşkanı'na yürütmenin siyasal kanadı üzerinde siyasal bir baskı aracı yaratma potansiyeli taşır" denildi.

Raporda ayrıca, Anayasa Mahkemesi'ne kişisel başvuru hakkının tanınması ve yüzde 10 barajının kaldırılması gibi talepler dile getirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber