Fişini almayan vatandaşa ceza kesilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ocak 2007 13:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı'nın talimatıyla Türkiye genelinde başlatılan fiş denetimi uygulamasına Kocaeli'de hız verildi. Vergi Dairesi Başkanlığı'na bağlı denetim ekipleri, Kocaeli'nin her yerinde fiş denetimi yapmaya başladı. Kocaeli'nin merkezinde 42 memur ile denetim yapan ekipler bugün Gebze'ye yönlendirildi.

Ekipler, sokakta, caddede ve işyerlerinin önünde elinde paket gördüğü her vatandaşa, "fişinizi aldınız mı?" diye soruyor. Fişini almayan vatantaşa memur 29.7 YTL para cezası uyguluyor. Fiş vermeyen iş yerine ise 139 YTL para cezası kesiyor.

Denetim uygulaması ile ilgili açıklama yapan Kocaeli Vergi Dairesi Başkanı Bekir Bayraktar, bu çalışmanın Maliye Bakanlığı talimatıyla Türkiye genelinde başlatıldığını, Kocaeli'nde ise çalışmaya hız verdiklerini belirtti. 42 denetim memuru ile Kocaeli'nin her yerinde denetim yapılacağını vugulayan Bayraktar, "Amacımız vatandaşa ceza kesmek değil, vatandaşın bilinçlenmesini sağlamaktır" dedi.

Vergi iade zarflarının kaldırılması ile vatandaşta, "Artık fiş almamıza gerek yok" gibi bir düşünce oluşmasının önüne geçmek için bu uygulmaya gidildiğini ifade eden Bayraktar, "Denetimlerimiz, vatandaşta fiş alma bilinci yerleşinceye kadar devam edecek, özellikle bir ay boyunca yoğun denetim yapacağız" dedi.

Vatandaşın önce biraz tedirgin olduğunu aktaran Bayraktar, "Bu uygulama ile ceza kesmekten çok vatandaşı bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz, vatandaşın tedirgin olmasına gerek yok" dedi. Fişini almayan vatandaşın esnafın cebine, aldığı ürününe verdiği ücretin yüzde 18'ini soktuğunu ifade eden Bayraktar, denetimler sayesinde Kocaeli'nde vergi kaçıran hiçbir iş yeri olamayacak, diyerek sözlerini tamamladı.

Uygulamayı beğeniyle karşılayan vatandaşlar, denetimler sayesinde iş yerlerinin vergi kaçıramayacaklarını belirtti. Yapılan denetimlerle ilgili görüş belirten Saadet İçin adlı vatandaş, "Bu uygulama vatandaşlarda alışveriş yaptıktan sonra fiş alma bilincine çok katkı sağlayacak, ben her alışveriş yaptığımda fiş almıyordum; ama bu uygulamayı duyduktan sonra fiş almada daha hassasiyetli davranıyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber