Cep ile mesajlaşmak dili geriletiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ocak 2007 19:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cep telefonlarını mesajlaşmak için kullanan çocuk ve gençlerin yazı dillerinin ciddi anlamda bozulduğu ortaya çıktı. Uzmanlar, İnternette sohbet eden ve cep telefonundan mesaj çeken genç ve çocukların yazı dilinin gerilediği uyarısında bulundu.

Amerika'daki Vanderbilt Üniversitesinden Profesör Kevin Leander 13 ila 15 yaş arası gençler üzerinde yaptığı 3 yıllık araştırma ile, internette sohbet ve mesajlaşmanın dili özellikle de yazı dilini kötü etkilediğini ortaya çıkardı.

Mesajlarda kullanılan dilin İngilizce olmadığı, 'web slanguage' diye tanımlanan kendine has dil olduğu ifade ediliyor. İnternet argosu olarak da adlandırılan bu dilin gramer kurallarını yok ettiği ve özellikle gençlerin mesaja alışınca yazı diline yabancılaştıkları belirtiliyor. Kodlama şeklinde olan mesajların normal yazı diline çevrilmesi hem uzun kelimelerle ifadeyi gerektiriyor hem de zaman alıyor.

Profesör Leander'a göre az sayıda da olsa bazı gençler iki dil arasındaki farkı algılayamıyor. Fark olduğunu algılayanların da yazı dilleri geriliyor. Mesaj dilinin yazımda kolay olması burada en etkili faktör. İngilizce mesaj dilinden bazı örnekler ise şöyle:

LOL : Laughing Out Loud - Sesli gülme, komik bir şeye karşılık olarak.

MOS: Mom Over Shoulder - Annem yakın, rahat değilim.

G2G: Got To GO - Gitmem gerek.

W/E: Whatever - Her neyse...

RUOK?: Are you OK? - İyi misin?

KIT: Keep In Touch - İrtibatta kalalım.

OMG: Oh My God - Aman Allahım.

F2T: Free To Talk - Rahat konuş.

HAND: Have A Nice Day - İyi Günler.

TBA: To Be Announced - Duyurulmuş.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber