BOTAŞ zamlı doğalgaz satış fiyatı bile, maliyetin altında, şirket zararını kapatamayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ocak 2007 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mühendislerin belirlemelerine göre, BOTAŞ doğalgaza son iki yılda yüzde 60 oranında zam yaptı. Mühendisler, BOTAŞ'ın açıklamadığı doğal gaz satış fiyatını ise bin metreküpünü 290-300 dolar olarak tahmin ediyor.Bu kapsamda mühendisler, "BOTAŞ'ın zamlı satış fiyatlarının bile işletme giderleri de göz önüne alındığında, maliyetin altında kalabileceğini ve bu nedenle de BOTAŞ'ın zararını kapatamayacağını" öngörüyor.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz, doğal gaz fiyatlarını değerlendirdi. Koramaz, geçen yıl Rusya ve Ukrayna arasında doğal gaz fiyatları konusunda başlayan gerginlik ortamında, GAZPROM yetkililerinin Türkiye'ye uygulanan doğal gaz satış fiyatının bin metreküpe 260 dolar olduğu yönündeki açıklamasına işaret etti. Koramaz, bu açıklamayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in yalanladığını hatırlattı. Koramaz, Türkiye'nin doğal gaz alım fiyatlarının kesin olarak ne olduğunun, "ticari sır" gerekçesiyle, hiç bir zaman yetkililerce açıklanmadığını ancak o günden bu yana doğal gaz fiyatlarında yeni artışlar olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Rusya ve İran'dan aldığı gazın fiyatındaki muhtemel artışın, BOTAŞ'ın doğal gaz satış fiyatlarına yansımasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Koramaz, doğal gaz fiyatları petrol fiyatlarına endeksli olduğuna işaret etti. Koramaz, petrol fiyatlarındaki tırmanışın sürmesi halinde doğal gaz fiyatlarının daha da artacağını belirterek, artışın bütün ülkelerde yaşandığını vurguladı.

2 YILDA YÜZDE 60 ZAM

Koramaz, "BOTAŞ'ın kasım ayı başında doğal gaz fiyatlarına yaptığı yüzde 5,8 oranındaki zamla satış fiyatlarında geçen yılbaşından bu yana yapılan artış oranının yüzde 27.35'e ulaştığını belirtti. Koramaz, 2005 başından bu yana yapılan zamların oranının ise yüzde 60 olduğunu kaydetti.

Koramaz, BOTAŞ'ın dağıtım şirketlerine gaz satış fiyatına, metre küp başına 0.021000 YTL ÖTV, dağıtım şirketlerinin birim hizmet ve amortisman bedelleri ve yüzde 18 KDV eklendiğinde, Ankara, İstanbul, İzmit gibi kentlerde, tüketicilerin konutları için gaz alış fiyatının 0.600000 YTL düzeyine ulaşacağını belirtti.

METREKÜPÜ 290-300 DOLAR

BOTAŞ'ın satış fiyatının, resmen açıklanmasa da, bin metreküpü 290-300 dolar aralığında olduğu tahmin edildiğini belirten Koramaz, bu durumda BOTAŞ'ın zamlı satış fiyatlarının bile işletme giderleri de göz önüne alındığında maliyetin altında kalmasının söz konusu olduğunu söyledi. Koramaz, "Bu durum nedeniyle, bu fiyatlarla satış BOTAŞ'ın zararını kapatmayacaktır" dedi.

ENERJİ KRİZİ DERİNLEŞECEK

Bu gerçeklerle birlikte; hükümetin IMF ile elektrik ve doğal gaza sürekli zam konusunda mutabık kaldığı da gözetildiğinde doğal gaz satış fiyatlarındaki artışların devam edeceğini kaydeden Koramaz, "Kalıcı ve köklü önlemler alınmadığı müddetçe doğal gaz fiyatlarındaki artışların elektrik fiyatlarına da yansıyacağı ve enerji krizinin derinleşeceği açıktır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber