Hakimlerin yargısal takdirine müfettişler bile karışamayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ocak 2007 11:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
24 Ocak 07 Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliği

Adalet Bakanlığı müfettişleri, denetimlerde yargı yetkisine ve yargısal takdire giren konulara karışamayacak, tavsiye ve telkinde bulunamayacaklar.

Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelige göre, Teftiş Kurulu, doğrudan Bakana bağlı çalışacak. Müfettişler; denetleme, araştırma, inceleme ve soruşturmaları Bakan adına yapacak. Müfettişlere Bakan, Teftiş Kurulu Başkanı ve iş bölümü çizelgesine göre yetkilendirildikleri alanlarda başkan yardımcıları dışında hiçbir yerden emir verilemeyecek.

Müfettişler, denetleme, inceleme, araştırma ve soruşturma için gidecekleri yerleri ve yapacakları işleri ilgililerine ve başkalarına söyleyemeyecekler, diğer müfettişlerin denetleme, inceleme, araştırma ve soruşturma için gidecekleri yerleri ve yapacakları işleri ilgililerine ve başkalarına ifşa edemeyecekler.

Müfettişler, görevleri sebebiyle öğrendikleri gizli hususları, yaptıkları soruşturmalarla ilgili konuları açıklayamayacaklar, denetleme, inceleme, araştırma ve soruşturmayla görevli bulundukları sırada bu işlerle ilgili kimselere misafir olamayacak, hizmet ve ikramlarını kabul edemeyecekler, bunlarla alışveriş yapamayacaklar, borç alıp veremeyecekler.

Denetim sırasında, hakimlerin kararlarındaki kanuni anlayış ve uygulamalarının delillerin tartışılmasındaki yetkilerinin müfettişlerin tenkit ve önerilerine konu teşkil etmeyeceği hatırdan çıkartılmayacak. Kanunlarda açıkça düzenlenen konular takdir hakkı kapsamında değerlendirilmeyecek.

Başkanlığa ve yardımcılıklarına, Yargıtay ve Danıştay üyeliğine seçilme hakkını kaybetmemiş olan birinci sınıf hakim ve Cumhuriyet savcıları arasından Bakan, Başbakan ve Cumhurbaşkanının imzalarını taşıyan müşterek karar ile atama yapılacak.

Ceza infaz kurumlarının denetiminde koğuş ve sair birimlerin gezilmesi sırasında hükümlü ve tutuklularla konuşulup istekleri saptanarak makul olanların karşılanması yönünde ilgililer uyarılacak, gerekirse ilgili birime ulaştırılmak üzere keyfiyet Başkanlığa aksettirilecek.

Hükümlü ve tutukluların, aşı ve muayenelerinin yaptırılıp yaptırılmadığı kontrol edilecek.

Müfettişler, cezaevi denetimlerinde, hükümlü ve tutukluların hak ve menfaatlerinin korunması hususunda alınan önlemlerle, insan onuru ile bağdaşmayan veya kişileri küçültücü nitelikte işlemlere mani olacak önlemlerin alınıp alınmadığını da gözden geçirecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber