Bakan Çelik: Kimse karne parası vermesin

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 24 Ocak 2007 14:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, velileri karne ya da diploma parası vermemeleri konusunda uyardı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın karneleri basıp, okullara dağıtmak için tüm imkanlara sahip olduğunu vurgulayan Çelik, "Kimse diploma parası vermesin" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, e-okul bütçeleri projesi tanıtım toplantısına katıldı. Çelik konuşmasına, bu sabah yaşamını yitiren eski Dışışleri Bakanı İsmail Cem'in yakınlarına başsağlığı dileyerek başladı. Cem'in devlet adamlığı yönü dışında, bir kalem erbabı, düşünce ve fikir adamı olduğunu söyleyen Çelik, "Kendisinin de bir çok kitabını okudum. Ülkemizde değerli şahsiyetler vefat ettikten sonra arkalarından ah - vah ediyoruz. Biraz garip bir milletiz. Önce başbakanımızı asıyor, sonra -özür dileriz, yanlışlık yaptık- diyor, onu anıt mezara alıyoruz." diye konuştu.

Hüseyin Çelik, konuşmasında öğrencilerden karne parası alınmaması konusunda bir genelge yayınladığını açıkladı. "Veliler kesinlikle karne parası vermesinler" diyen Çelik, okulların karneler için 5-10 YTL arasında para toplayabildiğine dikkat çekti. Çelik, "Bizim buna müsait matbaalarımız var, yeterli paramız da var. Veliler diploma parası da vermesinler" diye konuştu.

Çelik, velilerin okullara yaptığı bağışlarda gönüllülük esasının esas olduğunu vurgulayarak, "Bunun için de müdür ve öğretmenlerin kendi öğrenci profilini çok iyi bilmeleri gerekiyor." dedi. Çelik, okul- aile birliklerinin muhtaç olan öğrencilere destek vermesi gerektiğini söyledi.

"E-KİTAP PROJESİ BAŞLATIYORUZ"

Yeni bir proje başlattıklarını açıklayan Bakan Çelik, şöyle devam etti: "Mademki bilgisayarlarımızı bütün okullara yaydık. Maden okullara internet bağlandı. Onun için interaktif bir e - kitap üzerinde çalışacağız. Öğrencilerimiz girdiği zaman bütün ders kitaplarından bu e- kitap projesi çerçevesinde numuneler, örnekler görecek, interaktif olarak bundan yararlanabilecek. Bu çok uzun sürmez."

"KAMU YÖNETİMİNDE ŞEFFAFLIK VE HESAP VERİLEBİLİRLİK ÇOK ÖNEMLİ"

Kültür ve Turizm Bakanı olarak göreve başladığında, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan yöneticilerin kendisini ziyaret ettiğini söyleyen Bakan Çelik, "Kültür ve Turizm Bakanı da otomatikman bu kurulun Başkanı oluyormuş. Bu kurul ne iş yapar diye sordum. Onlar da, hesaplarında para biriktiğini ve ihtiyaç olduğunda bu paranın Bakan emri ile gayri resmi olarak harcanabileceğini söylediler. Bunun üzerine -Benim en büyük hizmetlerimden biri bu vakfı kapatmak olacak- dedim. Ama tabi 3.5 ay sonra bakanlığı bırakınca bunu yapamadık" şeklinde konuştu.

Kamu yönetiminde şeffaflık ve hesap verilebilirliğin çok önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Çelik, "Kamuda bir şeyin kayıt altına alınması, şeffaf olması, hesap verilebilirliğin olması olmazsa, kamu yönetimi şaibeden kurtulmaz. Önüne geçemeyiz" ifadesini kullandı.

Okul aile birlikleri ile ilgili yeni bir düzenleme hazırladıklarını anımsatan Çelik, şu görüşleri aktardı: "Eskiden Müdür Beyin çekmecesinde veya kasada bir para vardı. Veliden alınmış şekilde, makbuzları kendileri tarafından üretilmiş. Binbir türlü suçlama oluyordu. Okul müdür muavinleri, müdürü yemek isterlerse onunla ilgili yapacakları en iyi suçlama,- müdür bey toplanan paraları, uygunsuz yere harcadı. Şunu yaptı bunun yaptı- şeklinde ithamlardı. Bunun ortadan kaldırılması için her okuda, okul-aile birliğinin bir hesabı var. Okul aile biriği aldığı her bağışı buraya kaydetmek zorunda. Bunun bir de kontrol ve karşı kontrol mekanizmaları var. Müdür var, müdür muavini var, bir öğretmen temsilcisi var, veli temsilcileri var. Bunların hepsi birden anlaşır, bir yanlış yaparlarsa bizimde yapabileceğimiz bir şey yok".

E- BÜTÇE PROJELERİ

e-okul bütçeleri projesi ile, Türkiye genelinde eğitim-öğretim kurumlarına aktarılan kaynaklar ve kaynakların harcanması ile ilgili takip ve bilgi sistemleri kurulacak. Okul bazında harcamalar belirlenecek ve etkin olarak denetlenecek. Okullara, katkı- bağış yapan vatandaş, kurum veya kuruluşların yaptıkları bağış ve katkıların kullanımını izleme imkanı olacak. Kamu kaynaklarının ihtiyacı olan yerleşim birimlerine yönlendirilmesi sağlanacak. Harcamalarda şeffaflık sağlanacak. Eğitim harcamalarına yönelik olarak güncel ve analiz edilebilir veriler üretilebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber