Barolara her ay bir ödeme yapılacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Ocak 2007 16:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Barolar Birliği ve Adalet Bakanlığı arasında ödeme konusunda problem olan Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince avukat görevlendirilmesi ile ilgili yönetmelik taslağı hazırlıkları tamamlandı.

Taraflardan görüş alınmak üzere yayınlanan taslağa göre, şüpheli veya sanık, çocuk, kendisini savunamayacak derecede malul veya sağır ve dilsiz ise ya da hakkında, alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı soruşturma ya da kovuşturma yapılıyorsa, istemi aranmaksızın müdafi görevlendirilecek. Baro tarafından görevledirilen müdafi veya vekile, hazırlanacak tarifiğe gereğince ödenecek ücret Adalet Bakanlığı bütçesinden bu amaçla ayrılan ödenekten karşılanacak.

Bu kapsamda barolara, Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca yürüttükleri müdafi ve vekil görevlendirilmeleri ile ilgili yapılan cari giderlerde kullanılmak üzere her ay bir ödeme yapılacak. Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan ve taraflara görüş alınmak üzere gönderilen "Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Müdafi ve Vekillerin Görevlendirilmeleri ile Ödenecek Ücretlerin Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik" taslağına göre, CMK gereğince baro tarafından görevlendirilecek müdafi veya vekile ödenecek ücret, Türkiye Barolar Birliği'nin görüşü de alınmak suretiyle Adalet ve Maliye Bakanlıkları tarafından her yıl hazırlanacak Tarife ile belirlenecek. Taslağa göre soruşturma ve kovuşturma evreleri için ayrı ayrı ücret ödenecek. Soruşturma evresinde kolluk görevlileri, Cumhuriyet Savcılığı ve mahkeme huzurunda yapılan ifade alma veya sorgu için zorunlu sebeplerle farklı avukatların görevlendirilmesi halinde tek bir ücret ödenecek ve bu ücret görevli avukatlara eşit şekilde paylaştırılacak. Müdafi veya vekil olarak görevlendirilen avukatın mesleği bırakması ya da kanuni engellerle davadan çekilmesi halinde yeniden görevlendirilen müdafi veya vekile de tarifedeki ücret ödenecek. Yetkisizlik, görevsizlik veya davanın nakli sebebiyle müdafilik ya da vekillik görevinin sona ermesi halinde Tarifede yazılı ücret ödenecek. Barolara CMK uyarınca yürüttükleri müdafi ve vekil görevlendirmeleri ile ilgili yapılan cari giderlerde kullanılmak üzere her ay bir ödeme yapılacak. Yapılacak olan ödemelerde CMK Gereğince Görevlendirilen Müdafi ve Vekillere Ödenecek Ücret Tarifesinde ağır ceza mahkemelerinde takip edilen davalar için ödenecek ücret esas alınacak. Ödeme, müdafi veya vekil görevlendirilmeleri için Adalet Bakanlığı bütçesinde yer alan ödenekten karşılanacak ve baronun bulunduğu yer il Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılacak. Bu ödemeler Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca müdafi veya vekil görevlendirilmesi dolayısıyla yapılan harcamaların karşılanmasına yönelik olacak ve başka bir iş için kullanılamayacak. Soruşturma evresinde de görev yapan avukat, engel bulunmadığı takdirde kovuşturma evresinde de öncelikle görevlendirilecek. Müdafi veya vekilin mesleği bırakması ya da kanuni engellerle davadan çekilmesi halinde, baro tarafından yeni bir müdafi veya vekil görevlendirilecek. Müdafi veya vekilin duruşmada hazır bulunmadığı veya duruşmadan çekilip görevini yerine getirmediği takdirde hakim veya mahkeme başka bir müdafi veya vekil görevlendirilmesi için işlem başlatacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber