Ekonomide son çeyrekte tekrar gaza basılacak

Üçüncü çeyrekte büyümeye mola veren Türkiye, son çeyrekte tekrar gaza basacak. Açıklanan sanayi üretimi bu yönde ilk işareti verirken, Fed belirsizliğinin sona ermesi de rahatlatacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 13 Aralık 2016 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ekonomide son çeyrekte tekrar gaza basılacak

Üçüncü çeyrekte büyümeye mola veren Türkiye, son çeyrekte tekrar gaza basacak. Açıklanan sanayi üretimi bu yönde ilk işareti verirken, Fed belirsizliğinin sona ermesi de rahatlatacak

Yılın üçüncü çeyreğinde, ekonomik ve siyasi saldırıların taarruzu altında iken ekonomisi yüzde 1.8 küçülen Türkiye, son çeyrekte ise düşman çatlatacak. Ülkeyi ekonomik olarak diz çöktürme operasyonuna karşı, 2016'nın son üç ayında tekrar büyüme rampasına giriş yapılacak. Geçen hafta açıklanan ve ekimde yüzde 3.7 artan sanayi üretimi bunun ilk işaretini net bir biçimde ortaya koyarken, hükümetin ekonomiyi canlandırmak için hazırladığı ve 250 milyar liralık kredi desteğini de içeren paket, gerek vatandaşı gerekse esnafı rahatlatacak. ABD Merkez Bankası'nın bu haftaki faiz kararının ardından, çok önemli bir belirsizliğin ortadan kalkacağını ve gelişmekte olan ülkelere tekrar sermaye girişinin başlayacağını belirten analistler, hayata geçirilecek yapısal reformların da büyümeyi destekleyip TL'deki kayıpların etkisini azaltacağı görüşünde.

BAKANLAR UMUT VERDİ

Bu yılın son çeyreğinde öncü göstergelerin ekonomiye ilişkin olumlu sinyaller verdiğini belirten Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Hükümetimiz tarafından uygulamaya konulan tedbirler, hayata geçirilecek yapısal reformlar ile dış konjonktürde meydana gelecek olumlu gelişmeler 2017 yılında büyümenin hızlanmasını destekleyecek" dedi.

TELAFİ EDİLECEK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise, ekimde sanayinin büyüdüğüne dikkat çekerek, "Dördüncü çeyrekte bu küçülmeyi telafi edeceğimizi düşünüyorum. Yeni hesaplama yöntemi de var, baz yılı 2009 oldu. Dördüncü çeyrekteki toparlanmayla 2016'yı orta vadeli planda hedeflenene yakın olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da Türkiye'nin büyümeye devam edeceğini ifade etti.

GEREKEN TEDBİRLER ALINDI

Haindarbe girişimi ile terör olaylarının büyümeyi baskıladığına vurgu yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Ekonomide yaşanan bu daralmanın geçici olması için gereken tedbirleri aldık, alıyoruz" dedi. Şimşek, sağlam kamu maliyesi ve sağlıklı bankacılık sektörü ile birlikte uygulanmakta olan yapısal reformların Türkiye'yi şoklara karşı daha dirençli kıldığına işaret ederek, gelecek dönemde de ekonomiyi her alanda ileriye taşıyacak gerekli tedbirleri alacaklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber