'Bakanlıklar daha hızlı ve etkin çalışacak'

Maliye Bakanı Ağbal: "İnanıyorum ki biz bu sisteme geçtiğimizde, Türkiye sorunlarını çok daha hızlı çözebilen, sorunlara karşı çok daha hızlı hareket edebilen daha etkin bir icra organına sahip olacak. Bakanlıklar daha hızlı ve etkin çalışacak"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Aralık 2016 22:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Bakanlıklar daha hızlı ve etkin çalışacak'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Türkiye'nin uzun vadede tekrar farklı güçler tarafından istikrarsızlık ortamına sürüklenmemesi, güçlü bir Türkiye oluşabilmesi için mutlaka siyasal sistemde kalıcı, köklü değişiklikler yapılması kaçınılmaz." dedi.

Ağbal, Şair Zihni Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen AK Parti İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 7 Haziran süreci ve sonrasında gelişen olayların Türkiye'de siyasi istikrarın ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

"Bakanlıklar daha hızlı ve etkin çalışacak"

Sundukları teklifin getireceği yeniliklere değinen Ağbal, "Yürütme ile yasama organı tam manasıyla ayrışmış olacak ama birbirine karşı sorumlu da olacak. Yasama organının, yürütme organını denetlediği ama yürütme organının da milletten aldığı görev sorumluluğunu yerine getirebilecek yetkilerle donatıldığı bir sistem. İnanıyorum ki biz bu sisteme geçtiğimizde, Türkiye sorunlarını çok daha hızlı çözebilen, sorunlara karşı çok daha hızlı hareket edebilen, daha etkin bir icra organına sahip olacak. Bakanlıklar daha hızlı ve etkin çalışacak." dedi.

Naci Ağbal, konuya ilişkin zaman zaman tartışmalar yaşandığına dikkati çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacak bir sistem olarak getirilen teklif, tam da buna uygun bir teklif ama buna karşı çıkan argümanlara baktığımız zaman, o argümanların hiçbirisi bu ülkenin ihtiyaçlarına göre ifade edilen argümanlar değil. Dünyada global bir rekabet var. Ülkeler ekonomileri ve siyasetleri ile ne kadar güçlü olurlarsa, insanına o ölçüde refah sağlayabiliyorlar. Bugün Türkiye'de Allah'a şükürler olsun 2002 yılında 3 bin 500 dolar olan milli gelir, 11 bin dolar seviyesinde ama bu bizim için yeter mi? Hayır çünkü bizim 2023, 2053, 2071 vizyonumuz var. Biz bu vizyona uygun bir ekonomik yönetim yapısını Türkiye'de üreteceksek mutlaka ve mutlaka bu sistem değişikliğini yapmamız gerekiyor. Bizim gerek bölgemizde rekabet içinde olduğumuz ülkeler var. Global anlamda Türkiye'nin aslında bugün bulunduğu noktadan çok daha fazla ileri gitmesi lazım.

Son 14 yıldır eğitimde, sağlıkta, altyapıda, savunmada çok önemli işler yaptık. Peki, 'Başkanlık sistemi olsaydı bundan daha mı geri olurduk?' Değil, tam tersi daha iyi olurduk. Bizi en fazla yavaşlatan, icraatı en fazla duraksamaya iten sebeplerden bir tanesi ister istemez yasama ile yürütmenin içindeki organların kendi aralarındaki işleyişindeki aksaklıklar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber