Başesgioğlu: Sosyal Güvenlik Reformu'nda popülizme teslim olmayacağız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Ocak 2007 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, ?Sosyal güvenlik reformunu yaparken siyasi popülizme teslim olmayacaksınız. Eğer siyasi popülizme teslim olursanız yapmış olduğunuz reform olmaz. Onun için de sosyal güvenlik reformunu yapmak siyasete hep zor gelmiştir? dedi.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Araştırma ve Uygulama Merkezi ile İstanbul Barosunun düzenlediği ?Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunları ve Gerçekler? konulu sempozyumda konuşan Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Yasasının geniş bir katılımcı anlayışı içinde çıkartılmaya çalışıldığını, ancak görüş alma konusunda yeteri kadar istişare etmedikleri kurumlar olabildiğini söyledi.

Başesgioğlu, ?Bu art niyetten değildir. Bu konuda kamuoyuna mal olmuş her türlü görüşü okumuşumdur. Anayasa Mahkemesinin iptal kararıyla hepimize yeni bir imkan doğmuştur. 6 aylık süre içerisinde bu görüşleri karşılıklı olarak tartışma imkanı bulacağız. Herkesin katkılarını isteyeceğiz. Böylece geçmişte eksik bıraktığımız bir hususu da tamamlamış oluruz? diye konuştu.

Devletin, emeklinin maaşını ödemeyi kendine namus bildiğini, gerektiği zaman piyasadan borçlandığını ifade eden Başesgioğlu, ?Ama bunun karşılığında emeklisinin, çalışanının aylığını gününde ödemiştir, ödeme gayreti içerisinde olmuştur? dedi.

Başesgioğlu, bugünkü sistemin bu haliyle sürdürülemez olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: ?(Bunu inatla sürdürüyorum) demek, gelecek kuşaklara karşı çok büyük bir sorumsuzluk anlayışını sergilemektedir. Sosyal adalet, finansal yönü ve birçok parametreleriyle bugünkü sistemi sürdürmek mümkün değildir. Türkiye'de herkes bir sosyal güvenlik reformu yapılmasını arzu etmektedir. Sorun, bu reformun hangi parametreler dahilinde olacağıdır. Sosyal güvenlik reformunu yaparken her şeyden önce siyasi popülizme teslim olmayacaksınız. Eğer siyasi popülizme teslim olursanız yapmış olduğunuz reform olmaz. Onun için de sosyal güvenlik reformunu yapmak siyasete hep zor gelmiştir. Ateşin üzerindeki kestane gibi olmuştur. Siyaset, buna elini uzatamamıştır. Hele parçalı siyasi yapılarda sosyal güvenlik reformu hiç mümkün olmamıştır. Türkiye'nin bugünkü şansı tek partili iktidar olması. Hükümetin bu reformdan herhangi bir siyasi rant beklentisi kesinlikle yoktur.?

?HÜKÜMET KARARLILIĞINDAN VAZGEÇMEDİ?

Murat Başesgioğlu, 2007'nin seçim yılı olduğunu, ancak hükümetin ısrarla ve inatla sosyal güvenlik reformunu yapma kararlılığından vazgeçmediğini ifade ederek, ?Bizim bulabildiğimiz model buydu. Açıkçası ben yana yakıla, döne dolaşa etrafıma bakıp sosyal güvenlik konusunda hangi model var diye de çok çırpındım? dedi. Bu konuda üretilmiş, derli toplu, alıp hemen parlamentoya indirecekleri bir model olmadığını belirten Başesgioğlu, ?Bunu da sorgulamıyorum. Yoksa işimiz çok kolay olurdu ama yoktu. 3,5 yıl işimi, gücümü bıraktım, bir akademisyen gibi arkadaşlarımla bu reformu dizayn etmeye çalıştım? diye konuştu.

Ortaya çıkan reformun, kazanılmış hakları koruma açısından veya gelecek bir maliyeti uzun vadeye yayma konusunda çok esnek olduğunu vurgulayan Başesgioğlu, reformun hedefinin sadece bir emeklilik aylığı bağlanması veya emeklilik yaşı olmadığını, primli, primsiz sistemiyle bunu Türkiye'ye kazandırmak istediklerini söyledi. Genel Sağlık Sigortasının, bir bakan ve milletvekili ile Türkiye'nin en ücra köşesindeki bir vatandaşın aynı fiziki ortamlarda ve aynı standartta sağlık hizmeti almasını amaçladığını kaydeden Başesgioğlu, şöyle devam etti: ?Sosyal güvenlik reformu hem kapsam itibarıyla hem de gelecekte hedeflediği yüksek değerler itibarıyla mutlaka hayata geçmesi gereken bir konudur. Hiçbir zaman toplumumuzun gündeminden düşmemesi gerektiğine inanıyorum. Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu kısmi iptal kararıyla birlikte bu karar doğrultusunda tavrımızı, pozisyonumuzu belirlememiz gerekiyor. Anayasa Mahkemesinin yorumuna saygılı kalmaya özen gösteriyoruz. Hepimizi bağlayıcıdır. Ama burada yasama ve yargının yorumları örtüşmemiştir. Bu konuya yaklaşım tarzımız bizi değişik istikametlere götürecektir.?

Başesgioğlu, açıklığa kavuşturulması gereken konunun, Anayasa Mahkemesinin verdiği iptal kararının sosyal güvenlik reformuna ne şekilde etki edeceği olduğunu, bu karar karşısında kanunun yürürlük tarihini 6 ay ertelediklerini, ertelenmemesi halinde ülkede kaos olacağını söyledi. Konuşmasının ardından Bakan Başesgioğlu'na İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tankut Centel tarafından plaket verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber