İlaç ile sigarayı bırakma şansı 3 kat daha fazla

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Ocak 2007 14:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigara bağımlılığına karşı üretilen Varenicline adlı ilacı kullanan içicilerin sigarayı bırakma oranlarının, ilaç kullanmayanlara göre 3 kat daha fazla olduğu belirtildi.

Sağlık araştırmaları yapan Cochrane Collaboration şirketin Tütün Bağımlılığı Grubu araştırmacıları, ABD'de geçen yıldan beri reçeteyle satılan Varenicline adlı ilaç hakkında yapılan çalışmaları inceledi. Beynin nikotinden etkilenen bölümlerine nüfuz ederek sigara içildiğinde alınan zevki yok eden ve sigaraya karşı duyulan istemi azaltan ilaçla ilgili olarak istatistiklerin değerlendirildiği, Varenicline kullanıcılarının, ilacı aldıktan bir yıl sonraki sigarayı bırakma oranlarının, ilacı kullanmayanlara göre 3 kat daha fazla olduğunu gösterdi.

Öte yandan, yine Cochrane araştırmacılarının antidepresanlar üzerinde yapılan çalışmalarla ilgili gerçekleştirdikleri incelemeler ise bupropion ve nortriptyline adlı ilaçları kullananların sigarayı bırakma oranlarının ilacı kullanmayanlara göre yaklaşık iki kat fazla olduğunu gösterdi.

Cochrane Tütün Bağımlılığı Grubu koordinatörü Lindsay Stead, herkese uyacak sihirli bir çözüm olmadığı belirterek, "Sigarayı bırakmayı bırakmayın. Bir şey işe yaramazsa diğerini deneyin" diye konuştu. Bu arada Varenicline ve antidepresanlar üzerine yapılan iki araştırmanın da Cochrane Kütüphanesi'nde yayınlandığı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber