Avukat ve doktorun hali harap!

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ocak 2007 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana Vergi Dairesi Başkanı Fatih Acar, geçen yıl aralarında avukat, doktor, mimar, mühendis ve büyük işletmelerin sahiplerinin de yer aldığı 20 bin 450 mükellefin, asgari ücretlinin matrahında daha düşük beyanda bulunduğunu söyledi.

Acar, düzenlediği basın toplantısında, 10 yıl önce Adana'nın Türkiye vergi gelirleri içerisindeki payının yüzde 2.02 olduğunu hatırlatarak, "Bu pay 10 yıl içerisinde sürekli düştü. Göreve geldiğimizde yüzde 0.74'e kadar düşmüş olan vergi payı bu sene yüzde 0.80'e çıkartıldı. Bu, başkanlığımız uygulamaları açısından oldukça olumlu bir gelişmedir" dedi. Geçen yıl toplam 2 milyon 380 bin 845 YTL tahakkuk ve 1 milyon 465 bin 415 YTL tahsilat yapıldığına dikkat çeken Acar, "Toplam tahakkuk bir önceki yıla göre yüzde 19.43 oranında arttı. Toplam tahsilatta ise geçen yıla göre yüzde 22.25 oranında artış sağlandı. Bu rakamlar Türkiye ortalamasının oldukça üzerindedir" diye konuştu.

2006 yılında yapılan incelemelerde aralarında avukat, doktor, mimar, mühendis ve büyük işletmelerin de bulunduğu 20 bin 450 mükellefin asgari ücretlinin matrahından daha az matrah bildirdiğini söyleyen Acar, "Geçmiş yıl beyanları yeterli görülmeyen, sürekli zarar beyannamesi veren tüm gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tespit edildi. Asgari ücretlinin matrahından daha düşük matrah veren tüm mükellefler inceleme altına alındı. Yapılan incelemeler sonucunda da mükelleflerin sembolik matrah gösterdiği ortaya çıktı" dedi.

Bu kişilerin ve işletmelerin asgari ücretliden daha az matrah göstermemesi için çalışmalara başladıklarını kaydeden Acar, "Avukatlar için barodan bir rapor istedik. Arkadaşlarımızda hangi avukat hangi duruşmaya giriyor? Ne kadar para kazanıyor? Yıl boyunca bunun incelemesini yapacak. Yıl sonunda verilen beyannameyle bizim raporumuz tutuyor mu inceleyeceğiz. Aynı şekilde doktor, mimar, mühendis ve büyük işletmelerde mercek altında. Bu kurumların sembolik beyanname vermesinin önüne geçeceğiz. Çünkü bu kurumların asgari ücretliden az vergi vermesi kamuoyunun vicdanını sızlatıyor. Bu yarayı ortadan kaldırmak için elimizden gelen çalışmayı yapacağız. Bu ülkede gelirler vergisi yüzde 20'ye, enflasyon yüzde 10'ların altına düştü. Mükelleflerin vergi kaçırması için artık hiçbir neden yok" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber