Galatasaray Lisesi Müdürü bakanlığa rağmen alındı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Ocak 2007 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Beş yıldır Galatasaray Lisesi'nin müdürlüğünü yürüten Doç. Gün Kut, Galatasaray Üniversitesi Senatosu tarafından görevden alındı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın karşı çıkmasına rağmen Üniversite geri adım atmadı

Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından biri olan Galatasaray Lisesi'nde "müdür krizi" yaşanıyor. Beş yıldır lisenin müdürlüğünü yürüten Doç. Dr. Gün Kut, Galatasaray Üniversitesi Senatosu tarafından, "gece yarısı operasyonu" ile görevden alındı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) karara karşı çıktı. Üniversite ise geri adım atmadı. Lise son yıllarda başarılarıyla dikkat çekmişti. Makam odasını boşaltan Kut, bağlı bulunduğu Boğaziçi Üniversitesi'ne (BÜ) geri döndü. Yaklaşık iki haftadır müdürlük makamı boş kalan lise, Müdür Yardımcısı Meral Mercan tarafından yönetiliyor.

Dolaylı yoldan

Özel statüsü bulunan ve hukuken üniversiteye bağlı olan liseye müdür atama önerisi Senato tarafından yapılıyor. MEB, atamaları uygun görürse onaylıyor. Kut, BÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde görevliyken bu yöntemle 2002'de lise müdürlüğüne getirildi.

Atama için Galatasaray Üniversitesi akademisyeni olması gerektiğinden, her yıl BÜ'den geçici izin alınıyordu. Bu yıl Senato, iznin uzatılması için 15 Ocak'ta yeni bir başvuru yapmadı. Kut, bu durumu 16 Ocak'ta kendisine gönderilen resmi bir yazıyla öğrendi. Kut'a yakın kaynaklar, Senato'nun Kut'u hukuki bir boşluğa düşürerek, görevini kendi isteğiyle bıraktığı izlenimi vermeye çalıştığını savundu.

Bakanlığın tavrı

Bakanlığa bir yazı yazarak, "Görevi terk ediyor izlenimi yaratmak istemediğini ancak hukuki olarak görevine devam edemeyeceğini" bildiren Kut, affını istedi. Bakanlık da üniversiteye bir yazı göndererek, uyarıda bulundu. Bakanlık yazısında, "İznin yenilenmeyerek hukuki boşluk yaratıldığı, bu suretle bakanlık makam olurunun aşılmak istendiği, bu çerçevede uzun yıllardır görevini başarıyla sürdüren müdürün görevden çekilme kararının kabul edilmediği" bildirildi.

Şu anda hukuken mümkün olmadığı için Senato yeni bir atama yapamıyor. Bir süredir Fransa'da Avrupa Komisyonu davetlisi olarak bulunan Kut'un, görevine sadece bir "geçiş dönemi" yaratmak ve vedalarını gerçekleştirebilmek için dönebileceği konuşuluyor.

Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Duygun Yarsuvat, konuya ilişkin sorumuz üzerine, "Bir görüşme beklediğini, cumartesi günü bir açıklama yapacağını" söyledi.

Gerginlik yeni değil

Galatasaray Lisesi'ne yakın kaynaklardan öğrenilenlere göre Doç. Kut, uzun süre önce "istenmeyen adam" ilan edildi. Kut'un, liseyi, üniversitenin bir uydusu olarak görme eğilimine karşı çıktığı, bu tavrın da tepkilere yol açtığı belirtildi. Aynı kaynaklara göre, geçen kasım ayında Kut'un Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i davet ederek, lisede ağırlaması, bardağı taşıran son damla oldu. İddialara göre bu ziyaretten üniversitenin haberi olmadı. Bu da, Prof. Yarsuvat ile Doç. Kut'un arasını iyice açtı.

10 birincilikten dördü GS'nindi

Kut'un döneminde, Galatasaray Lisesi öğrencileri, 2006 ÖSS'deki 10 birincilikten dördünü kazanarak okul tarihinde önemli bir başarıya imza attı. 2005'te ilk 100 sıralamasına 7, 2004'te ise 4 kişi girdi. Galatasaray Lisesi binasının tarihi kimliğini koruyarak potansiyelini ortaya çıkarmaya dönük çalışmalar da yapan Kut, Galatasaray Sergi Salonu ve Galatasaray Kültür ve Sanat Merkezi'ni açtı. Öğrencilerin kulüp faaliyetlerini bu binaya taşıdı. Bütün son sınıflara mecburi "İnsan Hakları ve Demokrasi" dersi koydu ve bu dersi kendisi verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber