Beden dersini seçene hakemlik diploması

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Ocak 2007 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, işsiz beden eğitimi öğretmeni, antrenör ve spor yöneticilerine istihdam imkânı sağlamak için yeni bir projeye imza atıyor.

Bakanlık, önümüzdeki yıldan itibaren liselerdeki seçmeli beden eğitimi derslerinde hakemlik ve antrenörlük kursu açacak. Bu eğitimin sonunda da lise öğrencilerine hakemlik ve antrenörlük diploması verilecek.

Gençlik ve Spor Genel Müdürü (GSGM) Mehmet Atalay'ın liselerdeki beden eğitimi derslerini cazip hale getirmek için yaptığı bu teklif, MEB Talim Terbiye Kurulu tarafından olumlu karşılandı. Proje hayata geçtiğinde lise öğrencileri okullarını bitirirken aynı zamanda futbol, basketbol, voleybol, hentbol gibi sporların hakemi veya antrenörü olacak. Mehmet Atalay, liselerde beden eğitimi ders saat sayısının yetersiz olduğunu ve konuyu Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e ilettiğini belirterek, "Liselerde beden eğitimi derslerinin önem kazanması için bakanlıkla her türlü işbirliğine hazırız. Biz bu dersin 2 saatten 4 saate çıkmasını ve zorunlu olmasını arzu ediyoruz. Doğabilecek öğretmen açığı için bölgelerdeki sözleşmeli antrenörlerimizi beden eğitimi öğretmeni olarak okullara verebiliriz. Ayrıca spor salonu olmayan okullara da, öğrencilerin beden eğitimi derslerinde kullanmaları için spor salonlarımızı açarız." dedi.

Talim Terbiye Kurulu ise beden eğitimi derslerinde antrenörlük kursu veya hakemlik kursu açılmasına sıcak bakıyor. Kurul Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, GSGM'nin seçmeli derslerde hakem ve antrenör sertifikası vermesi halinde beden eğitimi dersinin zorunlu hale gelmeden de cazip olacağını belirterek, GSGM ile bakanlık arasında imzalanacak protokol sonrası projenin seneye hayata geçeceğini söyledi.

Beden eğitimi lise 1'de zorunlu

Beden eğitimi dersi 4 yıllık lise eğitiminin sadece birinci sınıfında 2 saat zorunlu ders olarak okutuluyor. Lise 2, 3 ve 4'üncü sınıflarda ise öğrencilerin seçebileceği 18 ayrı ders arasında yer alıyor. Öğrenciler sınavlara hazırlandığı veya beden eğitimi dersini önemsemediği için liselerde çoğunlukla beden eğitimi dersi eğitim öğretime açılmıyor. Çünkü seçmeli bir dersin okutulabilmesi için en az 12 öğrenci tarafından seçilmiş olması gerekiyor. Bu durum karşısında okulların mevcut beden eğitimi öğretmenleri bile norm kadro fazlası olabiliyor. Böylece üniversitelerin beden eğitimi ve spor yüksekokullarındaki antrenörlük eğitimi, spor yöneticiliği, beden eğitimi öğretmenliği ve rekreasyon bölümlerinden her yıl mezun olan binlerce kişi açıkta kalıyor. Bakanlık her yıl sınırlı sayıda beden eğitimi öğretmeni alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber