Doktorlar: Başımıza çuval geçirmeyin!

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 31 Ocak 2007 07:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Meclis'e gelen 'torba yasa', 100 bin Türk hekiminin başına geçirilecek yeni bir çuvaldır." Yabancı doktora Türkiye'de çalışma olanağı tanıyan 'torba yasa'ya karşı dün pek çok ilde protesto gösterisi yapan doktorlar tepkilerini bu sözlerle dile getiriyordu. Doktorların tepkisi sadece 'yabancı doktor'a değildi. Kendilerine mali sorumluluk sigortası zorunluluğu getirilmesine de karşıydılar, eğitim hastanelerine atanacak şef ve şef yardımcılarında son sözü Sağlık Bakanlığı'nın söyleyecek olmasına da.

Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun ile Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı içerdiği için 'torba yasa' olarak adlandırılan değişiklik tasarıları TBMM gündemine gelince Türk Tabipleri Birliği (TTB) tüm doktorlara eylem çağrısı yaptı. Çeşitli kentlerde eylem yapan sağlıkçılar tasarının geri çekilmesini istedi.

Sağlık çalışanları Ankara'daki eylemlerini sabah saatlerinde TBMM'nin Dikmen Kapısı önünde gerçekleştirdi. Eyleme CHP'li vekiller Ali Arslan, Mehmet Neşşar, İdris Sami Tandoğdu da katıldı. Aynı saatlerde TTB Genel Sekreteri Dr. Altan Ayaz ve yönetim kurulu üyeleri, tasarının engellenmesi

için CHP'den destek istiyordu.

CHP'li Koç: Kadrolaşıyorlar

Tasarıya kendilerinin de karşı olduğunu söyleyen CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç da AKP'yi topa tuttu. Hükümetin eğitim hastanelerine, iktidar yanlısı ya da 'kendi tarikatlarından' insanları atadığını ileri süren Koç, Türkiye'deki hekim sıkıntısının sağlıklı koordinasyon yapılmamasından kaynaklandığına da dikkat çekti.

TTB Genel Sekreteri Ayaz da bu tasarıyla 100-150 dolar maaşla yabancı doktor getirileceğini ileri sürdü. Zorunlu mali sorumluluk sigortasının doktorları ağır bir mali külfetle karşı karşıya bırakacağını ileri süren Ayaz, hükümete, "Hekimlerin başına torba geçirmeyin" dedi.

Doktorlar İzmir'de de ayaktaydı. İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Suat Kaptaner, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin önünde toplanan yaklaşık 100 sağlık çalışanı adına açıklama yaptı: Meclis Genel Kurulu'na gelen torba yasa, 100 bin Türk hekiminin başına geçirilecek yeni bir çuvaldır. Artık Türkiye'de yabancı, ithal hekim çalıştırmak istiyor iktidar partisi. Hekim sayısı az deniliyor, oysa ki Türkiye'de esas sorun hekim dağılımıdır." Tabip odalarından gelen tepkiler şöyle:

Diyarbakır Tabip Odası Genel Sekreteri Yılmaz Demir: Genel sağlık sigortası ile milyonlarca yoksul vatandaş primini ödeyemeyeceği için sağlık hizmetlerinden mahrum kalacak.

Adana Tabip Odası Başkanı Osman Küçükosmanoğlu: İthal hekim çalıştırmanın hedefi sağlık pazarını uluslararası sermayeye açmaktır. Sadece eğitim ve çalışma imkânları bizden daha kötü olan çevre ülkelerden gelecek ve düşük ücretle çalışmaya razı hekimlerin istihdamı hedefleniyor.

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Kemal Bakır: Hükümet başarısızlıklarını gözden kaçırmak için sağlık çalışanları ve özellikle hekimler üzerinde siyaset yapmaktan vazgeçmeli.

Antalya Tabip Odası Genel Sekreteri Fuat Altay: Yabancı doktorların Türkiye'de çalışmalarına olanak sağlayan yasa kabul edilirse özellikle Antalya'da toprak satışı gibi sağlık alanının da satışı yapılacaktır.

Röntgen isyanı

Sağlık çalışanları röntgen teknisyenlerinin çalışma saatlerinin uzatılmak istenmesine de karşıydı. Türk Sağlık Sendikası Başkanı Önder Kahveci, milletvekillerine "Sağlık çalışanını kanser etmeyin" çağrısı yaptı. Kahveci, röntgen teknisyenlerinin çalışma saatini beşten 7.5 saate çıkaran tasarıya şöyle karşı çıktı: "Röntgen cihazlarının yüzde 45 gibi büyük bir kısmı 20 yıllık ve daha eski. Her 100 cihazdan altısı 1956 model ve yüksek radyasyon yaydığı için büyük risk taşıyor. Bu cihazların yüzde 31'i lisanssız. Ayrıca röntgen cihazlarının dörtte üçünden fazlasının rutin kontrolleri yapılmıyor. Tüm bunlar ortadayken, sorunları çözmek yerine çalışma saatini artırmak, 'Siz kanser olun ve ölün' demektir."

(

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber