Eczacıların derdi hiç bitmiyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ocak 2007 20:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ECZACILAR, DEVLETİN ECZANELERE OLAN İLAÇ ÖDEMELERİNİ GECİKTİRMESİNDEN DERTLİ

- 45. Bölge Çorum Eczacılar Odası Başkanı Şefkat Güler:

- "Kurumlar Borçlarını Ödememesi Nedeniyle Eczaneler Bankalara Bağlandı"

- Eşdeğer İlaç Uygulaması Eczacıları Sıkıntıya Sokuyor

- Eczacılar, Yeşilkart Alacaklarını Tahsil Edemiyor


45. Bölge Çorum Eczacı Odası Başkanı Şefkat Güler, devletin eczanelere olan ilaç ödemelerini geciktirmesi nedeniyle meslek mensuplarının zor günler yaşadığını söyledi.

Şefkat Güler, "Bizler yaşadığımız sıkıntılar nedeniyle vatandaşlara ilaç veremeyecek duruma geldik. Son kez ilgilileri göreve çağırıyoruz. Geciken ve geçiştirilen eczane alacaklarının en kısa zamanda ödenmemesi durumunda biz eczacılar kurumlarla olan sözleşmeleri hiçte taraf olmadığımız halde fesih etmek zorunda kalacağız" diye konuştu.

Eczacıların 2006 yılı faaliyetlerini değerlendiren 45. Bölge Çorum Eczacı Odası Başkanı Şefkat Güler, 2006 yılı eczacılar için tasarruf tedbirlerini uygulamakla geçtiğini söyledi.

Tasarruf tedbirlerinin alınmasının kabul edile bilinecek bir uygulama olduğunu belirten Şefkat Güler, "İlaçlarda uygulanan tasarruf tedbirleri hasta ile doktor ve Eczacıları karşı karşıya getirmemelidir. Tasarruf tedbiri yapıyoruz diyerek insan hayatıyla oynanmalı ve ilaçtaki kontroller devam etmelidir" diye konuştu.

45. Bölge Eczacı Odası Çorum Şube Başkanı Şefkat Güler, Bağ-Kur ve SSK uygulamanın dışında bir sorun yaşamadıklarını, ancak Yeşilkart ödemeleri konusunda sıkıntılarının büyük olduğunu belirterek, 2006 yılı Eylül ayıyla ilgili ödemeleri alamadıklarını söyledi.

Oda Başkanı Şefkat Güler, "2006'da Bağ-Kur ve SSK ile ilgili uygulamada sorunlarımız oldu, ancak ödeme konusunda değil. Yeşilkart'ta ise sorunlarımız devam ediyor. Yeni bütçe uygulamasıyla tüm sağlık uygulamaları bir çatı altına alındı. Uzun süreli hastalıklarda rapor alınmasını tavsiye ediyoruz. Kolesterol düşürücü ilaçların dahi bir ay süreli alınması bile mümkün değil. Antidepresan ilaçlarında uzman doktorların muayenesi gerekiyor" dedi.

45. Bölge Çorum Eczacı Odası Başkanı Şefkat Güler, ilaçtaki yeni uygulama ve düzenlemelerinin birçok aksak yönlerinin olduğunu belirterek, yaşanan aksaklıkların hem eczacıları hem de vatandaşları mağdur ettiğini söyledi. Geri ödeme kurumlarındaki farklı uygulamaların eczacılarda büyük rahatsızlık doğurduğunu, bürokrasi ve kırtasiyenin altından çıkılamaz hale geldiğini vurgulayan Güler, ayrıca kamu sigorta kurumlarının hak sahiplerine farklı koşullarda ilaç vermesinin sağlık hizmetinde aksaklığa yol açtığını kaydetti.

Bütçe Uygulama Talimatı ile uygulamaya başlanan eşdeğer (benzer) ilaç uygulamasının prensip olarak doğru olmasına rağmen, bugünkü uygulamayla hak sahipleriyle eczacılar arasında sorun yaşanmasına neden olduğunu ifade eden Güler, hastaların ilaca ulaşmasında güçlükler ortaya çıktığını ve eczacıların vatandaşlarla karşı karşıya geldiğini söyledi.

Eşdeğer ilaç uygulamasının farmasötik eşdeğer olarak düzenlenmesini, eksik ve yanlışlıkların bir an önce düzeltilmesini isteyen Güler, "Yaşamı, sağlık hizmetini durdurmak olanaklı olmadığına göre, her gün sorunlu yaşamak istemiyoruz. Fiyatları en ucuz olarak referans alınacak ürünlerin eczacılar tarafından ulaşılabilir olması gerekir. Bu amaçla, Bütçe Uygulama Talimatı'nda yer alan tavana esas en ucuz ilaç olarak belirlenen ilacın en az 5 ay piyasada bulunması ve ilgili eşdeğer ilaç grubuna dahil olan ilaçlar arasından en az yüzde 1 pazar payına sahip olması gerekiyor. Bu koşullara uyulmasını istiyoruz. Bu koşullara uymayanlar kesinlikle referans alınmamalıdır. Ayrıca, biyoeşdeğerlilik çalışması olmayan ilaçlar listeden çıkarılmalıdır. Geri ödeme kriterlerinde eşgüdüm sağlanmalı, reçete kontrollerine standart getirilmeli, reçete kontrollerinde kişisel inisiyatif kullanımı engellenmeli, ucuz (benzer) eşdeğer ilaç uygulaması ülkemiz koşullarına uygun hale getirilmelidir" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber