TBMM'ye sunulan 11 maddelik YÖK yasa taslağının ayrıntıları

Haber Giriş : 04 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TASARIDA NELER VAR?

11 maddelik tasarının getirdiği temel değişiklikler şöyle: Üniversiteye giriş yeniden belirlendi. Aralarında imam hatiplerin de bulunduğu meslek lisesi mezunları üniversitelerin istedikleri bölümlerine girebilecekler. Düzenlemeyle genel ortaöğretim ve mesleki-teknik ortaöğretim kurumları, sözel, eşit ağırlık ve sayısal olmak üzere üç gruba ayrılacak. YÖK de yükseköğretim programlarını aynı gruplara ayıracak.. Böylece hangi lisenin hangi yükseköğretim kurumuna denk geleceği saptanacak ve aynı grubu tercih eden öğrencinin katsıyısı yüksek olacak.. Örneğin sözel ağırlıklı liseden mezun bir öğrenci kendi alanında bir tercih yaparsa başarı puanı 0.80'le, eşit ağırlığı tercih ederse 0.60'la, sayısalı tercih ederse 0.45'le çarpılacak.

YÖK yürütme ve genel kurulu birleştirilerek tek kurul haline getirildi ve 22 olan üye sayısı 16'ya düşürüldü. 5 üye Cumhurbaşkanı, 5 üye Hükümet, 5 üye de ÜAK tarafından belirlenecek.

Tasarı, YÖK'ün öğretim üyelerine yönelik disiplin işlemlerine de yeni düzenleme getiriyor. Mevcut yasada, ?Görülen lüzum üzerine? cümlesiyle YÖK'e verilen öğretim üyesi üzerinde disiplin tasarrufu yapma yetkisi kaldırılıyor.

Öğretim üyeliğine atama ve yükselme için yeni kriterler getiriliyor.

Üniversitelerden devletin diğer kurumlarına geçişte özlük haklarıyla ilgili düzenleme getiriliyor.

Araştırma-öğretim elemanı ve patent hakkı getiriliyor.

Öğrenci örgütleri yasal hale getiriliyor.

Akademik değerlendirme ve akredizasyon getiriliyor.

Sosyal konsey kurulması fikri gerçekleştiriliyor.

Özel statülü üniversitelerin yönetimi ile ilgili düzenleme yapılıyor.

Yardımcı doçentlerin durumu düzenleniyor.

Tasarı yasalaşıp yürürlüğe girdiğinde mevcut YÖK başkan ve üyelerinin görevleri de otomatikman sona erecek

NTV


YÖK tasarısı Meclis'de! ÖSS'de genel ve meslek liselerine eşit katsayı uygulanacak

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, meslek lisesi mezunları ile genel lise mezunlarına üniversiteye girişte eşit katsayı uygulanmasını da içeren yükseköğretim yasa tasarısının 6 Mayıs Perşembe günü TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda görüşüleceğini bildirdi.

Çelik, dün Bakanlar Kurulu'nca TBMM'ye sevkedilen 11 maddelik yükseköğretim yasa taslağına ilişkin bilgi vermek amacıyla MEB Başöğretmen Salonu'nda basın toplantısı düzenledi.

Çelik, tasarının 6 Mayıs Perşembe günü TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda görüşüleceğini, ondan sonraki hafta da TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacağını bildirdi.

Üniversiteye giriş sınavında, genel lise ve mesleki-teknik lise öğrencilerine eşit katsayı uygulanmasını öngören tasarıya göre, kanun yürürlüğe girdiğinde YÖK Başkanı ve üyelerinin görev süresi sona erecek. Ancak şu andaki Başkan ve üyeler, yeni üyeler seçilinceye kadar görevlerine devam edecek.

Üniversiteye girişle ilgili sistemdeki düzenlemeye göre, yüksek Öğretim programları sözel, sayısal ve eşit ağırlık olmak üzere 3 puan türünde toplanacak.

Tasarıda, öğrencilerin, üniversiteye girişte puan hesaplama yöntemi şöyle anlatıldı:''Herhangi bir genel veya mesleki orta öğretim kurumu mezunu, ÖSS'de ortaöğretimdeki kendi program alan ve bölümünü tercih ederse hesaplanacak ortaöğretim başarı puanı 0.8 katsayısı ile çarpılır.

Ortaöğretim program-alan/kol-bölümü sözel olan öğrenciler eşit ağırlığa dayalı bir yükseköğretim programını tercih ederlerse ortaöğretim başarı puanı 0.6 katsayı ile sayısala dayalı bir yükseköğretim programını tercih ederse 0.45 katsayısı ile çarpılır.

Eşit ağırlık öğrencileri, sözel ya da sayısala dayalı bir yüksek öğretim programını tercih ederse orta öğretim başarı puanı 0.6 ile çarpılır.

Sayısal öğrenciler eşit ağırlığa dayalı bir yükseköğretim programını tercih ederse, ortaöğretim başarı puanı 0.6, sözele dayalı bir yükseköğretim programını tercih ederse 0.45 ile çarpılır.'' Sınav soruları yüksek öğretime girişteki puan türleri dikkate alınmak suretiyle, genel orta öğretimin tüm müfredatı gözetilerek hazırlanacak.

Çelik, Anayasa'nın yükseköğretime ilişkin maddelerinin değiştirilmesinin uygun bir zamanda TBMM gündemine getirileceğini ve ''köklü reformun ondan sonra gerçekleştireceklerini'' kaydetti.

Çelik, dekanlık, rektörlük seçimleri gibi ''tartışmalı'' konuların bu tasarıda yer almadığını, onlara ilişkin kapsamlı düzenlemenin daha sonra yapılacağını bildirdi.

Çelik, Anayasa'nın 130 ve 131. maddelerinde değişiklik yapılmadan ''üniversitelerde köklü bir reform sağlamanın'' mümkün olmadığını dile getirdi. Anayasa değişikliklerinin ancak toplumsal konsensüs ve geniş mutabakatla gerçekleştirilebileceğini ifade eden Çelik, şöyle konuştu:''130 ve 131. maddenin mutlaka değiştirilmesi gerekli ve bu hükümetimizin hedefleri arasındadır. Bu anayasa değişikliğini gerçekleştirerek gerçekten çağdaş, idari ve mali özerkliğe sahip ve tek tip, tek standardı olmayan değişken olabilen, mahalline, bulunduğu bölgeye imkanlar ve şartlara göre farklılıklar arz edebilen, akademik özerklik ve özgürlüğe tam anlamıyla sahip bir üniversiteyi gerçekleştirmek hedefimizdir. Bunun için mutlaka anayasa değişikliği gereklidir.'' YÖK'ün merkeziyetçi bir yapısı olduğunu kaydeden Çelik, ''Üniversitelerin planlamadan denetime her meselesini merkezden yöneten bir Yükseköğretim Kurulu'nun varlığı, dünya standartlarında bir üniversite gerçekleşmesine mani bir durum olmaya devam ediyor'' diye konuştu.

Yasa taslağı hazırlığı sırasında YÖK ve Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) ile ortak çalışmalar yürütüldüğüne işaret eden Çelik, bu süreçte ÜAK Başkanı Prof. Dr. Ayhan Alkış ve bazı rektörlerin geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret ettiğini anımsattı.

Çelik, bu görüşmeden sonra ''daha kapsamlı bir taslağın hazırlanmasının daha uygun olacağı'' görüşüne varıldığını kaydederek, bu yüzden yalnız 11 maddede değişiklik öngören tasarının Meclis'e sunulduğunu bildirdi.

Çelik, bu taslakta rektörlük, dekanlık seçimleri gibi ''tartışmaların odağında bulunan'' konulara yer verilmediğini ifade ederek, ''Onlar bilahare yapılacak değişikliklerdir. Yükseköğretim Yasası'nda yapılması gereken bir çok değişiklik vardır biz bunları daha sonra kapsamlı bir şekilde yapmak üzere erteliyoruz'' diye konuştu.

Çelik daha sonra Meclis'e sevkedilen tasarının içeriğine ilişkin bilgi verdi.

Buna göre, YÖK'ün yapısı değiştirilecek. Genel kurul ve yürütme kurulundan oluşan yapı, tek kurula indirgenecek.

Mevcut üye sayısı da 22'den 16'ye düşürülecek.

Yükseköğretim Kurulu, şu anda 7 ÜAK, 7 Cumhurbaşkanlığı, 7 Bakanlar Kurulu ve 1 Genelkurmay üyesi olmak üzere 22 üyeden oluşuyor. Tasarının yasalaşması halinde kurulda, 6 ÜAK, 6 Cumhurbaşkanlığı, 6 Bakanlar Kurulu ve 1 Genelkurmay temsilcisi yer alacak.

Çelik, tasarıda Genelkurmay temsilcisine yer verildiğini, ancak Anayasa değişiklikleri yapıldıktan sonra bu üyenin çıkartılacağını ve YÖK üye sayısının 15 ineceğini bildirdi.

Çelik, söz konusu değişikliğin, ''etkinliği ve verimliği'' artıracağını dile getirdi.

Tasarıda bulunan geçici maddede, ''Yükseköğretim Genel Kurulu ve Yükseköğretim Yürütme Kurulu Başkan ve üyelerinin görevleri, bu kanun yürürlüğe girdiği tarihte sona erer, ancak bu kişiler yeni YÖK Başkanı ve üyeleri göreve başlayınca kadar görevlerine devam eder'' ifadesi yer aldı.

Çelik, YÖK Yasası'nın görev alanlarına ilişkin 7. maddesinin de, ''öğretim üyelerinin sorgusuz, sualsiz sürgün edilmelerini önlemek amacıyla'' değiştirileceğini kaydetti.

Çelik, tasarının bazı kesimlerce, ''İmam Hatip Yasa Tasarısı'' olarak lanse edildiğini kaydederek, ''bunu son derece haksız bulduğunu'' söyledi.Çelik, tasarı ile amaçlarının Türkiye'deki mesleki ve teknik ortaöğretimi ''bir bütün olarak ayağa kaldırmak'', sanayinin ve iş dünyasının aradığı nitelikte insan yetiştirmek olduğunu kaydetti.Çelik, imam hatip lisesi mezunlarının meslek liseleri içinde oranının yüzde 7, genel ortaöğretimdeki oranının ise yüzde 1 olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
''Meseleyi imam hatip ekseninde ele almak, Türkiye'de çatışmaları, kavgaları körüklemektir, kızıştırmaktır ve tahrikçilik yapmaktır. Bunu kınıyorum.
Bunu imam hatip düzleminde ele alan biz olmadık. Ama birileri kendileri çalıp kendileri oynamaktan hoşlanıyor. Biz Türkiye'ye, insanımıza iyilik yapmak istiyoruz.''
Bakan Çelik, Sekizinci 5 yıllık kalkınma planında meslek liselerinin geliştirilmesinin öngörüldüğünü ifade ederek, konuya ilişkin maddeyi okudu.
Çelik, ''Kimse dananın altında buzağı aramasın'' dedi.

Çelik, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.Yükseköğretim Yasası'nda öngörülen diğer değişikliklere ilişkin bir takvim oluşturulup oluşturulmadığına ilişkin soru üzerine Çelik, şu yanıtı verdi:''Önce Anayasa değişikliği yapılması gerekiyor. Anayasa değişikliğinin ne zaman gündeme geleceği MEB'in görevi değildir. Meclis'te böyle bir hava yakalandığı zaman, bu değişiklik yapılacak ve köklü reform ondan sonra gerçekleştirilecektir.'' Düzenlemenin, 2004-ÖSS'de geçirli olup olmayacağı sorusuna Çelik, ''Önümüzdeki hafta TBMM'den bu tasarı çıktığı zaman, Cumhurbaşkanı'na gönderilecek. Sınav, Haziran'da. Takvim olarak yetişmemesi için bir sebep yok'' karşılığını verdi. Çelik, ''Bilimsel olarak bir aksama yaratabilir mi?'' şeklindeki soruyu ''Bir problem olacağını sanmıyorum'' diye yanıtladı. Çelik, ÖSS Kılavuzu'nda da yapılacak yasal değişikliklerin sınava yansıtılabileceğine ilişkin uyarı bulunduğuna dikkati çekti.

Bir gazetecinin, ''Çelik'in, tasarının, kamuoyunda 'imam hatip tasarısı' olarak adlandırılmasını'' eleştiren sözlerine ilişkin, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da seçim meydanlarında benzer ifadeleri bulunduğunu'' kaydederek, ''1,5-2 senedir bu taslak bekleniyor. Ancak YÖK ve meslek liselerinin öne çıktığı 11 maddelik bir sonuç çıktı. Sizce bu Yükseköğretimi tasfiye yasası mı? YÖK üyelerinin görevinden alınması da öngörülüyor'' diye sorması üzerine Çelik şöyle konuştu:''Takdir kamuoyuna aittir, yorum da size aittir. Başbakan hiçbir zaman seçim meydanlarında meseleyi imam hatip ekseninde tartışmadı. Asla tasfiye yasası değildir. Burada tasfiye olan birşey yok. ÜAK ve Cumhurbaşkanlığı kontenjanındaki üyeler yeniden seçilebilir. Burada eski üyelere yasak koyma mahiyetinde herhangi bir düzenleme getirilmemiştir.''

TASARI MECLİS'E SUNULDU

Yükseköğretim Kanunu ve Yükseköğretim Personel Kanunu'nda degişiklik yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Tasarı, üniversiteye giriş sistemi ve YÖK'le ilgili yeni düzenlemeler getiriyor

(aa)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber