Okul kayıtlarından icra adresi bulma işlemi sürüyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Şubat 2007 16:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İCRA dairelerinin aradığı kişilerin adresine, çocuklarının okul kayıtları üzerinden ulaşılması uygulaması, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in ?Hesabını sorarım'' sözlerine rağmen devam ediyor. İcra müdürlüklerinin, borçlunun çocuklarının okul bilgileriyle ilgili talebi, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü aracılığıyla il müdürlüklerine iletiliyor.

Çocuk üzerinden borçluya ulaşma uygulaması, 6 ay önce ortaya çıkmış, bunun üzerine Milli Eğitim Bakanı Çelik tepki göstermişti. Çelik, ?Birileri işini yapacaksa, benim öğrencilerim üzerinden yapmasın. Hesabını sorarım'' açıklaması yapmıştı. Ancak, İcra İflas Kanunu'nun 8 ve 359'uncu maddesine dayanarak yürütülen uygulamaya devam edildiği anlaşıldı. Son olarak Adana 10'uncu İcra Müdürlüğü, F.K. ve eşi S.K.'yla ilgili dosyada yapılacak bir işlemde kullanmak için, çocukları B.K.'nın öğrenim gördüğü okulun ve adresinin bildirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü'ne bir yazı yazdı. Yazıda, ?B.K.'nın öğrenimine devam edip etmediğinin araştırılması, öğrenim gördüğünün tespit edilmesi halinde okulunun adıyla kayıtlı ikametgah adresinin 22.01.2007 tarihine kadar bakanlığa gönderilmesi'' ifadesine yer verildi. İcra Müdürlüğü'nden gelen yazı, İlköğretim Genel Müdür Vekili İbrahim Er imzasıyla Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne iletildi. İl Milli Eğitim Müdür Vekili Atilla Gülsar da yazıyı işleme koydu.

ADALET BAKANLIĞI'NIN KONUSU

Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in uyarısına rağmen uygulamanın sürdüğünü söyledi. Boğa, ?Bunun gibi başka yazılar da var. Daha önce, bazı okullara polis ve jandarmanın gittiğini, adresi belirlenmeye çalışılan borçlunun çocuğuyla görüşüldüğünü belirlemiştik. Bakan'ın tepkisiyle uygulamadan vazgeçileceğini sanıyorduk ancak yazılar gelmeye devam ediyor'' dedi. Adana İl Milli Eğitim Müdür Vekili Atilla Gülsar ise, adres bilgilerinin Adalet Bakanlığı'ndan istendiğini, bu isteği yerine getirmek zorunda olduklarını söyledi. Gülsar, ?Adalet Bakanlığı gönderdiği sürece yanıtlamak zorundayız. Çünkü yasalara göre böyle bir bilgi talebinde bulunma hakları var. Bilgi vermezsek biz suç işleriz'' dedi.

GÜVENİ SARSABİLİR

Denge Psikolojik Danışma Merkezi'nden Psikolog Gürdal Gürhan ise böyle bir uygulamada görevlilerin çok hassas davranması gerektiğini söyledi. Çocuk aracılığıyla ailesinin adresine ulaşılmak istendiğinde bunun çocuktan gizlenmesi gerektiğini belirten Gürhan şöyle konuştu: ?Çocuğun bilgisi olmadan, okul kayıtlarından bilgiye ulaşılmasının psikolojik olarak bir sakıncası olmaz. Ancak, okula gelen polisin ?Nerede oturuyorsunuz? Baban nerede?' şeklinde soru sorması, çocukta tedirginlik yaratabilir. Ailesine karşı güven duygusu sarsılabilir. Kaygı ve korku yaşayabilir. Okul fobisi yaratabilir, arkadaşlarından utanmasına yol açabilir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber