Türkiye tarihinin en büyük yolsuzluk olayı MSB'de ortaya çıktı

Haber Giriş : 05 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Savunma Bakanlığı'nın önde gelen müteahhitlerinden Ankaralı Ali Osman Özmen, ihalelerde 150 trilyon liralık usulsüzlük yaptığı gerekçesi ile Genelkurmay Askeri Mahkemesi tarafından tutuklandı.

Genelkurmay Askeri Savcılığı, milli savunma hizmetlerinde 140-150 trilyonluk usülsüzlük yapılarak Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluklarından birinin gerçekleştirildiği iddiasıyla, önde gelen ?milli savunma müteahhitlerinden' Ali Osman Özmen hakkında soruşturma açtı.

Askeri savcılık, Gölbaşı Oğulbey Köyü Özel Kuvvetler Komutanlığı Tesisleri İnşaatında yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla yürüttüğü soruşturmayı derinleştirme kararı verirken, mali boyutu 650 trilyonluk projede, yaklaşık 140-150 trilyonluk ?usulsüzlük' olduğu öne sürülüyor.

Savcılığın, şu ana kadar üç kalem malzemede 107 trilyonluk usülsüzlüğü belgelediği öğrenildi. Üç kalem inşaat malzemesiyle ilgili çalışmalar tamamlanırken 247 kalem inşaat malzemesi ile ilgili araştırmalar da sürüyor.

107 TRİLYONLUK TEDBİR

Askeri savcılığın talebi üzerine, Genelkurmay Askeri Mahkemesi, 30 Nisan'da Ankaralı işadamı Ali Osman Özmen'i tutukladı. Özmen'in, şu ana kadar belirlenen usülsüzlük miktarı olan 107 trilyonun karşılığına gelen malvarlığı ve banka hesaplarına mahkemece tedbir konuldu ve yurtdışına çıkışı yasaklandı.

Ali Osman Özmen hakkında soruşturulan iddialar şöyle:

ATAMALARDA ETKİLİ

 Özmen'in Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Dairesi'ndeki personelin atamalarında etkin olduğu, kendisine yakın, ?olumlu' bulduğu personeli bu birime atatırken, diğerlerinin gönderilmesini sağladığı,

 Kendisine ?yakın' bazı personele konut ve araba satın aldığı,

 Sahte faturalarla ve paravan şirketler kurmak suretiyle özel imalatlar için ve yurtdışında getirilen inşaat malzemelerini Milli Savunma Bakanlığı'na 4-5 misli fiyatla fatura ettirdiği. Bu amaçla Mersin Serbest Bölgesi'nde Polinom adlı bir şirket kurulduğu, bu şirket aracılığıyla pahalı fiyata malzeme satıldığı,

İthal malzemelerde özellikle granit döşemelerde fatura sahteciliği yapmak suretiyle 30 trilyon lira fazladan aldığı,

 Hafriyatları fazla göstermek suretiyle 64 trilyon TL fazla kazanç sağladığı,

 Alüminyum doğramalardan 9 trilyon olmak üzere 100 trilyon toplam fazla hakediş aldığı. Soruşturma, ?rüşvet, evrakta sahtecilik, ihaleye fesat karıştırma, görevi kötüye kullanma' iddiasıyla yürütülüyor. Askeri savcılık soruşturma sonunda dosyayı görevi dahilinde görmesi halinde Özmen ve diğer zanlılar hakkında Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde dava açabileceği gibi ?görevsizlik' kararıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na da gönderebilecek.

Özkök cesaretlendirdi yolsuzluğu buldular

MİLLİ Savunma Bakanlığı'nda 150 trilyon liraya ulaşan bir vurgunun ortaya çıktığı soruşturmanın, perde arkası ise 1 yıl öncesine dayanıyor.

Milli Savunma Bakanlığı'nda 2001 Ağustos ayı sonrasında Korgeneral Işık Koşaner'in müsteşar olarak göreve başlamasıyla, yolsuzluk iddiaları üzerine, bazı inşaat projeleri mercek altına alındı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün, ?Yolsuzlukların üzerine sonuna kadar gidilmesi, silahlı kuvvetlerde kim olursa olsun yolsuzluğun hesabının sorulması' şeklindeki bilinen tavrı da bu incelemeye ivme kazandırdı. Özkök'ün bu açıklamaları sonrasında askeri ihalelerde yolsuzluklara yönelik incelemelerin yoğunlaştığı belirtiliyor.

ŞİKAYETLER

Müteahhitlerin aralarındaki ?husumet' nedeniyle birbirlerini şikayetleri de yolsuzluk ve usülsüzlük incelemesinin derinleştirilmesini sağladı.

2003 yılında, Genelkurmay Askeri Savcılığı olaya el koydu. İlk aşamada, Albay Recep Yılmaz, Yüzbaşı Hüseyin Ceylan ve Yüzbaşı Zeynel Alaca hakkında soruşturma açıldı. Hüseyin Ceylan ve Zeynel Alaca'nın Gölbaşı Oğulbey'in de kontrolörleri olduğu belirlendi. Askeri savcılıkta bu soruşturmanın ikinci aşamasına geçti. Soruşturmanın ikinci aşaması kapsamında, savcılığın talimatı üzerine Özmen önce gözaltına alındı ardından da tutuklanarak, Ulucanlar Cezaevi'ne konuldu.

Milli Savunma Bakanlığı'ndaki tüm ialelelerle ilgili incelemelerin devam ettiği belirtiliyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber