Türk vatandaşlığına geçti, asker kaçağı durumuna düştü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Şubat 2007 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankaraspor'un Gana asıllı Türk vatandaşı kalecisi Faruk Gürsoy (Richard Kingston), zamanında atılmayan adımlar nedeniyle asker kaçağı durumuna düştü.

Galatasaray'ın 17 Kasım 1996 yılında, teknik direktör Fatih Terim döneminde, denemek amacıyla 7 vatandaşıyla birlikte İstanbul'a getirdiği Ganalı file bekçisi Richard Kingston, yoklaması yaptırılmadığı için askerliğe çağırıldı.

Ankaraspor'un Gana asıllı Türk vatandaşı kalecisi Faruk Gürsoy, 1111 sayılı Askerlik Kanunu'ndaki, ''Türkiye'ye girdikleri tarihte 22 yaşını doldurmuş veya geldikleri memlekette askerlik yapmış oldukları anlaşılan, Türkiye Cumhuriyeti uyruğuna girmiş göçmenler asker edilmezler'' şeklindeki 10. maddenin 10. fıkrasına göre askerlikle yükümlü bulunuyor.

18 yaşında Galatasaray'ın altyapısına gelen ve çeşitli takımlarda forma giydikten sonra tekrar 30 Ocak 2004'te ilk takımı Galatasaray ile sözleşme imzalayan Faruk Gürsoy için, aynı yıl Milli Savunma Bakanlığı tarafından kulübüne askerliğe gönderilmesi için yazı yazıldı. Galatasaray ise bu gelişmenin ardından kararın reddedilmesi talebiyle askeri mahkemeye başvurdu, ancak olumsuz yanıt aldı.

15 Kasım 1998 yılında Türk vatandaşlığına geçen Faruk Gürsoy'un 2004 yılına kadar askerlikle ilgili hiçbir işleminin yapılmaması ve tecil hakkının kullanılmaması nedeniyle kaçak durumuna düştüğü belirtilirken, yoklama yaptırılması halinde deneyimli file bekçisinin 33 yaşına kadar askerliğini tecil ettirme hakkının olacağı kaydedildi.

SÖZLEŞMESİ FESHEDİLDİ

Ankaraspor, 2005 yılında renklerine bağladığı Faruk Gürsoy'un sözleşmesini, askerlik görevi nedeniyle feshetti.

29 yaşındaki deneyimli kalecinin en kısa zamanda sağlık kontrolünden geçirileceği ve 15 ay sürecek askerlik görevine başlayacağı belirtildi.

Başkent ekibinde yedek kaleci olarak forma bekleyen Faruk Gürsoy, Almanya'da düzenlenen 2006 Dünya Kupası'nda Gana Milli Takımı'nın kalesini korumuştu.

Faruk Gürsoy, ülkesinin (E) Grubu'nda ABD, Çek Cumhuriyeti ve İtalya, gruptan çıktıktan sonra da Brezilya ile yaptığı maçlarda 90 dakika forma giymiş, toplam 6 gol yemişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber