54 eski pilot yuvaya döndü

Onlarca başarılı pilotun kumpaslarla ihraç edildiğini belirten emekli Albay Üçok, TSK içerisinde FETÖ'nün mahrem birliklerinin varlığını koruduğunu ve deşifre olmadığını iddia etti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Ocak 2017 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
54 eski pilot yuvaya döndü

MERT İNAN

Kumpas davaları, Uludere olayı, zorunlu hizmet süresinin 10 yıla çekilmesi ve 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle birçok personelini kaybeden Türk Hava Kuvvetleri'nde (THK) 300'e yakın F-16 ve F-4 savaş uçağı bulunuyor.

'Açık 5 yıla kapanır'

Uzmanlar, muharip uçaklar için en az 600 savaş pilotunun TSK bünyesinde olması gerektiğini vurgularken, bu sayının son yıllarda 1 uçağa 1 pilot oranına kadar düştüğü belirtiliyor. Türkiye'nin güvenliğini yakından ilgilendiren pilot açığının kapatılması için başlatılan çalışmalar ise devam ediyor. Eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Başsavcısı emekli Kurmay Albay Ahmet Zeki Üçok, mecburi hizmet süresini doldurup ordudan ayrılan ve emekli olan 54 savaş pilotunun Hava Kuvvetleri'ne geri döndüğünü belirterek şunları söyledi:

'50 bine yakın FETÖ'cü'

"THY ve özel hava yolu şirketlerinde çalışıp geri dönen arkadaşlarımız Hava Kuvvetleri'nden ayrıldıkları dönem ki rütbeleriyle göreve devam edebilecek. Pilot açığının tamamen kapanması 5 yılı bulacaktır." Birçok pilotun FETÖ kumpaslarından mağduru olduğunu ifade eden Üçok şöyle devam etti: "TSK içerisinde 50 bine yakın FETÖ'cü var. FETÖ'nün mahrem birlikleri olası başarısızlığa karşı açığa çıkmamak için 15 Temmuz darbe girişiminde yer almadı. Mahrem birliklerdeki askerlerin birçoğu deşifre olmuş değil."

'Açığı kapatmaz'

Beyazıt Karataş (Emekli Hava Tüm-general): "Pilotların görev yapacağı uçaklar askeri terminolojide 'sandalye' olarak tanımlanır. Hava savunma uçaklarında ideal rakam 1 sandalye için 3 pilot, hava bombardıman uçaklarında ise 1 sandalye için 2 pilottur. Gece görüş kabiliyeti olan uçaklarda ilk zamanlarda 1 sandalye için 3 pilot denildi. Bu rakam daha sonra 1 sandalye 2 pilot olarak belirlendi. Ancak 300'e yakın muharip uçağımız olduğu ve her muharip uçağa, bir pilotun bile zor düştüğü biliniyor. Ortaya çıkan pilot açığına 54 eski pilotun TSK'ya geri dönmesi çare olmaz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber