RTÜK'den anne babalara uyarılar: Bilgisayar odası ayrı olmasın...

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 07 Şubat 2007 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA- Toplumu ve özellikle çocukları internetin zararlarından korumak için yapılan çalışmalar hız kazandı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) da bu kapsamda resmi internet sitesinde, ebeveynlere ve çocuklara ayrı ayrı tavsiyelerde bulunuyor. ?Çocukların güvenli internet kullanımı? başlığı altında oluşturulan sayfalarda küçüklerin uğrayabilecekleri zararların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Onunla iletişim kurun

Sitede ebeveynler için hazırlanan bölümde şu uyarılara yer veriliyor:

> Çocuğunuzla iyi iletişim kurunuz. Arkadaşları, zevkleri ve korkuları hakkında bilgi sahibi olunuz. Çocuğunuza, her konuyu sizinle paylaşabileceği güvenini veriniz.

> Çocuğunuzun internete girdiği bilgisayarın evinizin ortak kullanım alanı içinde olmasına dikkat ediniz.

> Her konuda ebeveyn olarak çocuklarınıza iyi örnek olunuz. Bilinçli ve güvenli internet kullanım kurallarını öğreniniz ve uygulayınız.

> Çocuğunuzla ve öğretmenleriyle birlikte onun yaşına uygun ve güvenli olan internet sitelerinin adreslerini belirleyiniz.

> İnternette mümkünse çocuğunuzla birlikte gezininiz.

> Çocuğunuzun internet kullanımını sık sık denetleyiniz. Hangi sitelere girdiği, hangi sohbet ortamlarında bulunduğu konusunda fikir sahibi olunuz.

> Sohbet ortamlarındaki arkadaşlarını tanımaya çalışınız.

> Çocuğunuzun internette kalma süresine ve bilgisayar kullanma süresine mutlaka kısıtlama getiriniz.

> Gerekli güvenlik ve filtreleme programlarını edininiz.

> Sizin izniniz olmaksızın, kişisel bilgileri internet sohbet ortamında kimseye vermemesi gerektiğini öğretiniz.

> Çocuğunuza, internet ortamında yeni tanışılan kişilerin kimlikleri ve yaşlarıyla ilgili yanıltıcı bilgiler verebileceği gerçeğini anlatınız.

> İnternet sohbetlerinde onlardan yapmamaları gereken ya da onları rahatsız eden bir davranışta bulunmalarını isteyenler olduğu takdirde, hemen size haber vermesini isteyiniz. Çocuğunuza kızmayınız, korkutmayınız. Çocuğunuza her konuda destek vereceğinizi hissettiriniz.

Ailenizden korkmayın

Sitede, çocuklara ise güvenli internet kullanımı hakkında şu uyarılar yapılıyor:

> Bilgisayarın önünde uzun süreli hareketsiz kalmayın, kambur oturmayın; sırtınızı destekleyecek bir sandalye veya oturma alanı seçin. Işıksız ortamda bilgisayar kullanmayın.

> İnternette mümkünse ailenizle birlikte gezinin. Eğer aileniz müsait değilse, sadece ailenizin ve okul öğretmenlerinizin onayladığı siteleri ziyaret edin.

> Kullanıcı adınızı ve şifrenizi ailenizin dışında hiç kimseye vermeyin.

> Sanal ortamdaki sohbetlerde sizi rahatsız eden görüntü, ses ve yazılar yer alırsa hemen bulunduğunuz internet ortamından çıkın ve olayı ailenize bilgi verin.

> Sohbet sırasında biri sizden yapmamanız gereken bir davranışta bulunmanızı isterse, ailenize olayı anlatın. Ailenize güvenin ve kızacaklarını düşünerek korkmayın. Onlar size destek olacaktır.

> Ailenizin izni olmaksızın internet sitelerinden bilgisayarınıza program veya içerik yüklemeyin.

> Evinizde ya da okulunuza internez yoksa ve interneti başka bir yerde kullanıyorsanız bu yerin neresi olduğu hakkında ailenizi bilgilendirin. Onların izni olmaksızın bu yerlere gitmeyin. Sizin için uygun olmayan (sigara içilen, filtreleme kullanmayan işletmelerde) ortamlarda interneti kullanmayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber