İş Bankası: Banka kredi kartı aidatı, bir hizmetin karşılığıdır, ödemek gerekir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Şubat 2007 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İş Bankası kredi kartlarından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Altay, kredi kartlarından üyelik aidatının verilen bir hizmet karşılığında alınan ücretten oluştuğunu belirterek, ''Nasıl ki oturup bir kahve içtiğinizde ücretini ödüyorsanız, bu hizmetin karşılığını da ödemek gerekir'' dedi.

Altay, kredi kartlarından üyelik aidatı alınması konusuna ilişkin yaptığı açıklamada, herhangi bir servis ya da ürünün bir ücret karşılığının olduğunu kaydederek, cepte para yerine taşınan kredi kartı hizmetinin arkasında banka açısından çok ciddi bir operasyonel yük bulunduğunu söyledi.

Bu operasyonel yük kapsamında 24 saat sürekli bir organizasyonel yapının oluşturulduğuna dikkat çeken Altay, şöyle devam etti:

''Bunun bir ücret karşılığının olması kadar doğal, net ve açık başka bir şey olamaz. Sözleşmelerde açıktır; bu kart alınıyor ve kullanılıyorsa bir ücreti vardır. Bu bir hizmettir, servistir. Kredi kartının arkasında inanılmaz operasyonel bir külfet var ve bu nimetin ücretinin alınması gerekir. Nasıl ki oturup bir kahve içtiğinizde ücretini ödüyorsanız, bu hizmetin karşılığını da ödemek gerekir. Başka nasıl bir mantık olabilir? Bunda aslında bence konuşulacak bir durum da yok. Yanınızda nakit parayla dolaşıp ihtiyaçlarınızı nakitle de alabilirsiniz. Ama özellikle ödeme noktasında, bu kartın avantajlarından faydalanıyorsanız bunun ücretini ödemeniz de gayet doğal.''

''HİZMETİN PARASAL BOYUTUYLA ORANTILI ÜCRET TAHSİL EDİLİYOR''

HSBC Bank AŞ de bankaların verdikleri hizmetlerin karşılığında oluşan masraflar için belirli bir gider karşılığı veya hizmetin parasal boyutuyla orantılı bir masraf/ücret tahsil ettiğini kaydederek, kredi kartları için verilen hizmetlerin, sürekli ve ayrıntılı olarak eksiksiz şekilde sürdürülebilmesi için deneyimli ve büyük bir personel kadrosuna, yüksek maliyetli teknolojik altyapıya, oldukça kapsamlı bir operasyona ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

HSBC'nin masraf ve ücretlerinin bu maliyetler göz önüne alınarak belirlendiği ifade edilirken, şu görüşler aktarıldı:

''2006 yılında yürürlüğe giren '5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 24. maddesinin 4. fıkrasında, kart hamilinin yaptığı işlemler nedeniyle sözleşmede yer almayan faiz, komisyon veya masraf gibi adlar altında hiçbir şekil ve surette ödeme talep edilemeyeceği ve kart hamilinin hesabından kesinti yapılamayacağı öngörülmüştür. Dolayısıyla, kart çıkaran kuruluşun sözleşmede sadece yer alması kaydıyla masraf ve ücret alma yetkisi bulunmaktadır. Kredi Kartı Üyelik Sözleşmemizde, kart hizmeti sunulurken hangi ücretlerin alınacağı açıkça belirtilmektedir. Ayrıca bu ücretler hesap ekstrelerinde de belirtilmektedir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber