14 Temmuz'da Ankara'ya ATAK sevkiyatı

Malatya'da hazırlanan darbe girişimi iddianamesinde, 14 Temmuz'da kentten Ankara'ya gönderilen T-129 ATAK helikopterlerinden birinin hain kalkışmada kullanıldığı belirtildi. Başka bir helikopterle de bin 500 adet top mühimmatının sevkiyatı yapıldı

Haber Giriş : 06 Şubat 2017 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
14 Temmuz'da Ankara'ya ATAK sevkiyatı

SEZAİ ERHAN

Malatya'dan Ankara'ya eğitim amaçlı gönderilen T-129 ATAK helikopterin darbe girişiminde kullanıldığı ortaya çıktı. Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, iki adet T-129 ATAK ve bir adet UH-1 helikopterinin 15 Temmuz'da devam eden kurslarda kullanılmak üzere Ankara'ya gönderildiği yer aldı. Ankara'ya gönderilen T-129 ATAK helikopterlerinden birisinin Ankara Temelli meydanında arıza nedeniyle kaldığı, diğerinin de darbe girişiminde kullanıldıktan sonra Akıncılar Üssüne indiği tespit edildi. İddianamede, 15 Temmuz günü görevi devretmesine rağmen Malatya'dan ayrılmayan 2. Kara Havacılık Komutanı Albay Mustafa Özkan'ın darbe teşebbüsünden bir gün önce Çağdaş Ç.'ye 'şifahi emirle' taarruz helikopterlerinde kullanılan bin 500 adet 20 milimetrelik top mühimmatının 14 Temmuz'da Ankara'ya intikal edecek olan S-70 helikopteri ile Ankara'da bulunan taarruz helikopter tabur komutanlığına gönderilmesi ve Özcan Karacan'a teslim edilmesi emrini verdiği yer aldı.

Albay Özkan savcılık ifadesinde "Pilot eğitim kurslarına ilişkin yaklaşık 1,5 aydır hem okul komutanlığı hem de öğretmenler tarafından eğitimi tamamlamamış pilotların Ankara'ya helikopter ile birlikte gelip, yanlarında mühimmatta getirmeleri, orada atış planlamaları yapıldığını söylüyorlardı. Ancak bizde faal atak helikopteri olmadığı için bunu sürekli ertelemiştik. Son bir hafta helikopterlerin parçaları ikmal edilince, faal sayıları artınca helikopterleri pilotları ile birlikte Ankara'ya gönderebileceğimizi düşünüp planladık" dedi.

Atış payı olarak ayırdıkları bin 500 adet 20'lik top mühimmatını bakımı tamamlanmamış 1. Kara Havacılık Alayına ait helikopterle başkente gönderdiklerini ifade eden Özkan, "Devir teslim töreninden sonra da iki adet helikopter pilotları ile birlikte olay günü Ankara'ya intikal etmek üzere kalktılar ve eyleme iştirak etmişler. Söz konusu kalkışlar Kara Havacılık Komutanlığı'ndan gelen yazılı emir üzerine yapılmıştır. Geriye doğru düşününce bunun tesadüf olamayacağını, o gün için planlandığını anlıyorum" diye konuştu.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber