Yurtdışına çıkış harcı 15 YTL'ye düşürüldü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Şubat 2007 18:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Halen 70 YTL olan yurtdışına çıkış harcının, 15 YTL'ye düşürülmesini öngören kanun tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Komisyonda, tasarıya sosyal Güvenlek Kurumu Kanununda değişiklik öngören 3 madde eklenirken, tasarının adı da ''Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'' olarak değiştirildi.

Tasarıya göre, Türkiye Cumhuriyeti pasaportuyla yurtdışına çıkış yapanlardan, çıkış başına 15 YTL harç alınacak.

Çıkış tarihi itibariyle son bir yılda 6 aydan fazla yurtdışında ikamet edenler, 7 yaşını doldurmamış olanlar ile yurtdışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının personelinden, yurtdışına çıkış harcı alınmayacak.

Yurtdışına çıkış harcı; kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma araçları ile gerçekleştirilen çıkışlarda biletin düzenlendiği anda ve bilet üzerinde ayrıca gösterilmek suretiyle bileti düzenleyenler tarafından tahsil edilecek.

Harç tahsilatını yapan gerçek ya da tüzel kişiler; bu şekilde tahsil ettikleri harcı, Gelir veya Kurumlar Vergisi bakımından bağlı oldukları vergi dairesine bir beyannameyle bildirmek ve beyanname verme süresini takip eden üç gün içinde ödemekle yükümlü olacak. Beyannameler, her ayın 1 ile 15. ve 16. ile sonuncu günlerine ait iki dönem için ayrı ayrı düzenlenecek ve her ayın 15. ve sonuncu gününü takip eden yedi gün içinde ilgili vergi dairesine verilecek.

Yurtdışında düzenlenen biletlere ilişkin vergi sorumluluğu, taşımayı yapan firmalara ait olacak.

Biletin çıkış yapılmadan önce iptal edilmesi durumunda, tahsil edilen harç iade edilecek.

Bilet düzenlenmeyen durumlarda harç, makbuz mukabili tahsil edilecek.

Buna göre ödenen harç, Katma Değer Vergisi matrahının hesabında dikkate alınmayacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı; harca tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutmaya, harca ilişkin beyan dönemlerini, tahsilat tutarına bağlı olarak aylık ya da üçer aylık dönemler itibariyle tespit etmeye, harcın iadesine ve makbuz mukabili tahsiline; usul ve esaslar ile düzenlemenin uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkili kılınıyor.

KKTC'ye gidişlerde ve yurtdışına pasaportsuz çıkışlarda ise harç alınmayacak.

-SOSYAL GÜVENLİK KURUMU KANUNU-

Tasarıya eklenen ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kanunda değişiklik öngören maddelere göre, yetkili hastanelerden alınan (muhtaç, güçsüz ve kimsesiz maaşı almak isteyenlere verilen) sağlık kurulu raporları, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından görevlendirilecek üç uzman hekimden oluşan sağlık kurulunca karara bağlanacak. İhtiyaç halinde, Sosyal Güvenlek Kurumu Başkanlığı tarafından birden fazla sağlık kurulu oluşturulabilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu, satın aldığı sağlık hizmetlerine ilişkin belgelerin incelenmesinde kurum dışından görevlendirilecek personele verilecek ücretin oranı artırılabilecek.

Fatura inceleme ve kontrolünde örnekleme yöntemine gidilecek. Örnekleme yöntemi, Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık ocakları, hastaneler, devlet üniversite hastaneleri ile diğer gerçek ve tüzel kişilerin sağlık kurumu ve eczaneleri kapsayacak. Faturaların incelenmesinde Sosyal Güvenlik Kurumu dışından doktorlar da görevlendirilebilecek. Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumunun temin edeceği sağlık hizmetlerinin bedelleri, elektronik ortamda faturalandırılarak dayanağı belgelerle birlikte Kuruma gönderilebilecek.

Sağlık Bakanlığına bağlı birinci basamak sağlık kuruluşlardan alınan hizmetler, sözleşmede belirtilen tutarları geçemeyecek ve bu hizmetler için ayrıca fatura istenmeyecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili Altan Karapaşaoğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili kanunun yürürlüğünün ertelendiğini hatırlatarak, Kurumun hizmetlerinin aksamaması için bu önergelerin tasarıya eklendiğini söyledi.

-HARÇ-

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, 2005 yılında 79.4, 2006 yılında ise 94.7 milyon YTL harç toplandığını ve bu paranın TOKİ'ye aktarıldığını söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, TOKİ'nin ''yolsuzluklara batmış'' bir kuruluş olduğunu öne sürerek, ''TOKİ göstermelik iki dar gelirliye ev yaparken, diğer yandan aralarında parlamenterlerin de bulunduğu bazı çevrelere çıkar sağlıyor. Özel oturum yaparsanız bunları açıklarız'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber