Onay 10 Şubat, referandum 16 Nisan

Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden gelecek haber bekleniyor

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 08 Şubat 2017 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Onay 10 Şubat, referandum 16 Nisan

Vatan Gazetesinden Murat Çelik'in aktardığı bilgilere göre:

Beklenen; 'Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandığı ve Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildiği açıklaması.

Kanunun onaylanacağına şüphe yok.

Merak konusu olan tarih. Yani onay ve Resmi Gazete'de yayımlanma tarihi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onay tarihi, Anayasa referandumunun yapılacağı tarihi de belirleyecek.

Ankara kulislerinde, Erdoğan'ın kanunu bu Cuma, yani 10 Şubat tarihinde onaylayıp yayımlanmak üzere göndereceği tahmini öne çıkıyor.

Bu da referandumun 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılması anlamına geliyor.

18 maddelik, 'Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun' geçen Perşembe (2 Şubat 2017) Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi.

Cumhurbaşkanı'nın onay imzasını atmak için 15 günlük süresi var.

Erdoğan, kanunu hukukçularına inceletiyor. Devam eden, şekil bakımından yapılan bir inceleme. Yani teklifin TBMM'de kanunlaşması sürecinin mevzuata uygunluğu ve kanun metninin açık, anlaşılır olup olmadığı gibi noktaların incelenmesi.

Uzmanlar, nihai kararı halkın vereceği Anayasa değişikliği konusunda içeriğe dair bir tasarrufta bulunmanın; hukuken mümkün olsa da (kaldı ki bu noktada da tartışmalar var) meşruiyet bakımından tercih edilmeyeceğinin altını çiziyor.

Dolayısıyla, Cumhurbaşkanlığı makamının incelemesinin sadece biçime ilişkin olduğu, çalışmanın tamamlanmasının ardından kanunun onaylanacağı söyleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber