Cargill Yasası yürürlüğe girdi, Sezer Anayasa Mahkemesi'ne götürecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2007 10:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Tarım arazilerinin tarım dışı amaçlarla kullanılabilmesine ücret karşılığı olanak tanıyan ve Cargill Yasası olarak bilinen Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Hakkındaki Yasa Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yasaya göre, 11 Ekim 2004 tarihinden önce gerekli izinler alınmadan tarım dışı amaçla kullanıma açılmış arazilerin istenen amaçla kullanımı için yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde Bakanlığa başvurularak, tarım dışı kullanılan arazinin her metrekaresi için 5 YTL ödenmesi şartıyla bu toprakların kullanılmasına izin verilecek. Arazi ve tesislerin istenilen amaçla kullanımı için çeşitli kurumlardan alınması gerekli ruhsat, izin gibi işlemler, Bakanlığa başvuru tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde tamamlanıncaya kadar başvuru sahibi faaliyetlerine devam edecek. Bu süreler içinde gerekli izni almayanların üretim faaliyetleri durdurulacak.

SEZER ANAYASA MAHKEMESİ'NE GÖTÜRECEK

Sezer'in daha önce veto ettiği ancak TBMM'de yeniden kabul edilen Yasası'nın 6'ıncı maddesinin iptali için Cumhurbaşkanı Sezer Anayasa Mahkemesi'ne götürecek. Sözkonusu madde Amerikan Cargill firmasına af niteliği taşıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber