Çelik'in talimatıyla 15 bin okul engellilere göre düzenleniyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 09 Şubat 2007 10:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

'Haydi Engelliler Okula'

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in talimatıyla 15 bin okul engellilere göre düzenleniyor. Dev projeye göre, bu okullara engelli rampası, tutamaklar ve engelli alafranga tuvaletleri yapılacak

'Haydi Kızlar Okula' kampanyası ile yüzbinlerce kız öğrencinin eğitim kurumlarına dönüşünü sağlayan Milli Eğitim Bakanlığı, ikinci dev projeyi engelliler için başlatıyor. Yeni projenin konsepti 'Haydi Engelliler Okula'. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ilköğretim okullarının fiziki şartlarının engellilere göre düzenlenmesi için düğmeye bastı.

İNSANİ YAKLAŞIM

Bakan Çelik'in genelgesi, 8 ve daha fazla derslik bulunan 15 bin 196 ilköğretim okuluna engellilerin kullanacağı rampaların, tutamakların ve alafranga engelli tuvaletlerinin yapılmasını kapsıyor. Bu düzenlemeler, il özel idarelerinin finansmanıyla gerçekleştirilecek. Düzenlemelerin yapılacağı ilköğretim okullarının bağlı bulunduğu İlköğretim Genel Müdürlüğü ise, 'Haydi Engelliler Okula' projesini safha safha hayata geçirmeyi planlıyor. İlköğretim Genel Müdürü Prof. Dr. Yüksel Özden, "Bir okulda hiç kayıtlı engelli öğrenci olmasa bile bu rampaları ve tuvaletleri yapacağız. Böylece fiziksel yokluklar sebebiyle okula gitmeye cesaret edemeyen engelliler de okula dönecek" dedi. Okul çağında ciddi bir engelli nüfusun bulunduğunu tespit ettiklerini kaydeden Prof. Özden, "Bunların bir bölümü okula hiç gitmiyor, bir bölümü ise okulların fiziki koşulları sebebiyle zorluk çekiyor. Bir okulda engelli sayısı çok az bile olsa, onların da hesaba katıldığı insani bir yaklaşımın ön plana çıkması, engelli olmayan insanlar üzerinde de güven oluşturucu bir his yaratır. Bir binaya girdiğinde engelli rampasını, asansörünü; tuvaletini gören insanlar, gelecekte kendilerinin ya da yakınlarının başına bir şey geldiğinde, toplumun ve devletin onlara da sahip çıkacağını hisseder. Bu toplumsal özgüveni artırır" dedi.

GELİŞMİŞLİĞE İLK ADIM

Proje için İçişleri Bakanlığı ile koordineli çalışacaklarını hatırlatan Genel Müdür Özden, "Biz öncülük yapıyoruz. Diğer okulların da bu şekilde düzenlenmesinin önünü açıyoruz. Gelişmiş ülkelerde okullar zaten bu şekilde, biz de gelişmişliğimize uygun bir adım atıyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber