Önce Bab'da tam kontrol sonra Münbiç operasyonu

Türk askerinin desteğiyle El Bab'a giren ÖSO, ilçenin yarısını ele geçirdi. KARAR'a konuşan kaynaklar, operasyonun birkaç günde biteceğini söyledi. Harekatın sonraki hedefi olan Münbiç'teki YPG'li teröristlerin ise açtıkları hendeklere su doldurduğu öğrenildi

Haber Giriş : 14 Şubat 2017 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Önce Bab'da tam kontrol sonra Münbiç operasyonu

HİLAL ÖZTÜRK

TSK destekli ÖSO güçlerinin El Bab'ı IŞİD'den temizleme operasyonunda kritik aşamaya gelindi. Karar'a bilgi veren güvenilir kaynaklar, kasabanın yarısının ele geçirildiğini belirtirken, IŞİD'in kayıp sayısını azaltmak için çekildiğini, birkaç günde tam kontrol sağlanabileceğini belirtti. Harekatın sonraki hedef ise Münbiç.

Türkiye'nin sınırlarını terör örgütlerinden temizlemek amacıyla 175 gün önce başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı'nda, en zorlu cephe kabul edilen El Bab'ın yüzde 40'ının temizlendiği, birkaç gün içinde bölgenin tamamının ele geçirileceği öğrenildi. Terör örgütü IŞİD'in ağır zaiyatlar verdiği El Bab'da daha fazla kayıp vermemek için çekilme kararı aldığı bildirildi. Örgüt, TSK ve ÖSO'ya kayıp verdirmek için kasabada bombalı tuzaklar bırakırken, rejim güçleri de güneyden ilerlemeye devam ediyor. El Bab sonrası hedefin Münbiç olduğu aksi halde IŞİD'den temizlenen yerlere rejim güçlerinin gireceği belirtildi.

Terör örgütü PYD/PKK'nın kontrolündeki Münbiç'e yönelecek TSK destekli ÖSO güçlerini, burada yine çok sayıda tuzağın bulunduğu bir cephenin beklediği ifade edildi. PYD/PKK'nın Münbiç'i hendeklerle korumaya almaya çalıştığı, Fırat Nehri'nin sularıyla bazı hendekleri doldurarak aşılması veya kapatılmasını imkansız hale getirmeyi amaçladığı kaydedildi. Ayrıca IŞİD gibi bombalı tuzaklarla da hazırlık yapan PYD'nin, TSK ve ÖSO için El Bab benzeri bir cephe oluşturma çabasında olduğu ifade ediliyor. ABD daha önce PYD/YPG'nin Münbiç'ten çekildiğini bildirmiş hatta sözde konvoylarla kasabayı boşalttıklarına ilişkin görüntüler yayınlanmıştı. Ancak askeri kaynaklar bu görüntüleri doğrulamamış aksine Münbiç'e PYD/YPG'liler ve ailelerinin yerleştiğini bildirmişti. Suriye Demokratik Güçleri adını alan oluşumla faaliyetlerine devam eden PYD/YPG Münbiç'teki varlığını güçlendirerek sürdürdüğü ifade edildi.

Karar'a bilgi veren güvenilir kaynaklar, El Bab'dan sonra Münbiç'in kontrol altına alınmaması durumunda rejimin El Bab'da IŞİD'den temizlenen yerleri ele geçirebileceğini bildirdi. Esad güçlerinin ilerlemeyi sürdürdüğünü ifade eden kaynaklar, ABD'nin olumsuz görüşüne rağmen Münbiç'in hedef olmaya devam ettiğini ancak, gelişmelerin El Bab'da tam kontrol sağlandıktan sonra şekilleneceğini belirtiyor.

'FIRAT'IN DOĞUSUNDAKİ YPG'LİLERE DOKUNMAYACAĞIZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başdanışmanı İlnur Çevik, New York Times gazetesine, ABD eski Başkanı Barack Obama'nın Rakka'ya yönelik operasyon için Suriyeli Kürtleri silahlandırma planıyla ilgili "Sahada gördüğümüz şey; Trump planı durdurdu" dedi. Çevik'le CIA Başkanı Mike Pompeo'nun Ankara'ya yaptığı ziyaret sırasında görüşen gazete "Çevik, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda bir Kürt kantonunu tolere edebileceğini ancak Fırat'ın batısında Arap çoğunluklu yerlerde bir Kürt varlığını kabul etmeyeceğini ima etti" diye yazdı. Habere göre Çevik, terör örgütü PKK'nın Suriye kanadı PYD/YPG'yi kastederek "Onları Fırat'ın batısından atacağız. Fırat'ın doğusunda ise onlara dokunmayacağız" ifadelerini kullandı.

ESAD'IN HAMLESİNE TADİF SETİ

ÖSO, El Bab ilçe merkezinin yüzde 40'ını ele geçirdi. ÖSO birliklerinin ilçenin güneydoğusundaki Zemzem mahallesinde Zemzem Cami, spor merkezi, Baas Partisi binası, Hikme Hastanesi, pazar ve depolar bölgelerinde kontrol sağladığı belirtildi. Böylece, ÖSO, geçen hafta ele geçirdiği merkeze hakim Şeyh Akil ve diğer bazı tepelerle birlikte merkezin yaklaşık 1,5 kilometre içine girmiş oldu. Şu anda kuzey, batı ve doğudan kuşatılan ilçenin yüzde 40'nın elinde tutan ÖSO'nun Tadif Kavşağı'nı almasıyla, güneyden ilerleyen Esad rejimi güçlerinin Bab'a yönelmesi engellenmiş oldu. Rusya'nın kentin güneyindeki IŞİD hedeflerini vurarak rejim güçlerinin 20 Ocak'tan bu yana kente doğru ilerlemesini sağlamıştı. Rejim güçlerinin önündeki ilk hedef, Bab'ın en büyük beldesi Tadif'ti. Tadif'in güney kesiminde bulunan rejim güçleri henüz beldenin merkezine giremedi. Rusya Savunma Bakanlığı ise rejim güçlerinin beldeyi ele geçirdiğini duyurmuştu.

BİR MEHMETÇİK ŞEHİT DÜŞTÜ

Genelkurmay Başkanlığı, terör örgütü IŞİD'le El Bab'da çıkan çatışmalarda bir askerin şehit düştüğünü, 4 askerin ise yaralandığını açıkladı. Yaralı askerler bölgeden tahliye edildikten sonra ambulanslarla Kilis ve Gaziantep'teki hastanelere sevk edilirken, şehit askerin cenazesi de helikopter ile Gaziantep Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Harekat boyunca şehit olan askerlerin sayısı 68'e yükseldi. Öte yandan bölgede önceki gün yaşanan gelişmeleri duyuran TSK, IŞİD'e ait 194 hedefin imha edildiğini, 30 teröristin de öldürüldüğünü açıkladı.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber