Bazı Vergi Kanunlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Şubat 2007 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MADDE 1- 13/7/1956 tarihli ve 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 29 uncu maddesine aşağıdaki bent eklenmiştir.
?y) Banka ve sigorta şirketlerinin Türkiye Kızılay Derneğine yaptıkları hizmetler dolayısıyla lehe aldıkları paralar.?

MADDE 2- 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendine aşağıdaki cümle eklenmiştir.
?Türkiye Kızılay Derneğine yıllık toplam beyan edilen gelirin %10'unu (kalkınmada öncelikli yöreler için % 20'sini) aşmamak üzere makbuz karşılığı yapılan bağış ve yardımlar.?

MADDE 3- 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun İkinci Kısmının İkinci Bölümünün başlığı ?Araçlar, Kıymetli Maden ve Petrol Aramaları, Ulusal Güvenlik Harcamalarına İlişkin İstisnalar ile Diğer İstisnalar? şeklinde değiştirilmiş, 13 üncü maddenin başlığı kaldırılmış ve maddeye aşağıdaki (g) bendi eklenmiştir.
?g) Türkiye Kızılay Derneğine, bedelsiz teslim ve hizmetlerinde doğrudan kullanacağı malların teslimi ve hizmetlerin ifası.?

MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

GENEL GEREKÇE

Türkiye Kızılay Derneği, toplumun güç ve kaynaklarını harekete geçirerek, insan saygınlığının korunması doğrultusunda her koşulda, yerde ve zamanda muhtaç ve korunmasız insanlara yardım etmek ve toplumun afetlerle mücadele kapasitesinin geliştirilmesini desteklemek amacıyla, savaşta ve barışta gerekli hizmetlerle kanunların yüklediği görevleri yapmak üzere özel bir statüde kurulmuş, Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan Tüzük çerçevesinde yönetilen ve kamu yararına faaliyetini sürdüren bir kuruluştur.

1606 sayılı Bazı Dernek ve Kurumların Bazı Vergilerden, Bütün Harç ve Resimlerden Muaf Tutulmasına İlişkin Kanunun 1 inci maddesinin ?Türkiye Kızılay Derneği, Türk Hava Kurumu, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye Yardım Sevenler Derneği ve resmi darülaceze kurumları ile Darüşşafaka Cemiyeti ve Yeşilay Derneği kendilerine terettüp eden vergi, harç ve resim mükellefiyetinin kurumlara ait olduğu hallerde bütün vergilerden, harçlardan, resimlerden, hisse ve fonlardan muaftır.? hükmü gereğince Türkiye Kızılay Derneğine bazı kolaylıklar sağlanmışken, çeşitli tarihlerde bazı kanunlarla yapılan düzenlemeler sonucunda tanınan muafiyetler anlamsız hale gelmiştir.

Uluslararası yardım faaliyetlerinde de çok önemli bir fonksiyona sahip olan Türkiye Kızılay Derneğinin gelirlerinin yapılan yasal düzenlemelerle bazı vergilere tâbi tutulması sonucunda, ciddi sıkıntı ve sorunlara neden olunmuş ve Türkiye Kızılay Derneğinin faaliyetlerini yürütmesi güçleşmiştir.

Tasarı ile, Türkiye Kızılay Derneğinin gelirlerine bazı vergilerin uygulanmasına son verilmesi ve böylece faaliyetlerini daha kapsamlı ve daha verimli bir şekilde sürdürmesinin sağlanması amaçlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Madde ile, asıl mükellefi banka ve sigorta şirketleri olmasına rağmen, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisinin yansıtılması sonucu gelir kaybına uğrayan Türkiye Kızılay Derneğinin bu vergiden müstesna tutulması amaçlanmaktadır.

MADDE 2- Madde ile, Türkiye Kızılay Derneğine yıllık toplamı beyan edilecek gelirin % 10'unu (kalkınmada öncelikli yöreler için % 20'sini) aşmamak üzere, makbuz karşılığı yapılan bağış ve yardımların Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahından indirilmesi imkânı getirilmek suretiyle, Türkiye Kızılay Derneğine yapılacak olan bağış ve yardımlar teşvik edilmektedir.

MADDE 3- Türkiye Kızılay Derneği, kuruluş amaçlarına uygun olarak yurt içi ve yurt dışındaki ihtiyaç sahiplerine bedelsiz mal teslimi ve hizmet ifasında bulunmaktadır. Derneğin yapacağı mal teslimleri ve hizmet ifaları ile doğrudan ilgili olan mal ve hizmetlerin yurt içinden temini ve ithali, bu madde ile katma değer vergisi istisnası kapsamına alınmıştır.

Bu istisna, Derneğin bedelsiz teslim ve hizmet ifalarında doğrudan kullanacağı mal ve hizmet alışları ile ilgili olacaktır. Buna göre Dernek örneğin, tabii afetlere uğrayanlara bedelsiz teslim edeceği yiyecek, giyecek ve benzeri malzemeleri istisna kapsamında temin edecektir. Derneğin bu kapsamdaki hizmet alışlarında da istisna uygulanabilecektir. Örneğin, yardım malzemesinin bölgeye nakledilmesi amacıyla verilen taşıma, depolama veya dağıtma hizmeti, bu kapsamda vergiden müstesna olacaktır.

Derneğin faaliyetlerini sürdürmek için yapacağı genel gider mahiyetindeki mal ve hizmet alımlarında ise istisna uygulanmayacaktır. Derneğin yapacağı bedelsiz mal teslimleri veya hizmet ifaları ile dolaylı ilgisi olan yakıt, araç, mefruşat, kırtasiye ve büro malzemeleri gibi mal alımları ile hizmet binalarının kiralanması gibi hizmet alımları da istisnadan yararlanmayacaktır.

MADDE 4- Yürürlük maddesidir.

MADDE 5- Yürütme maddesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber