Çocuğunuzu sanal tehlikeden koruyun

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Şubat 2007 10:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Organize suç örgütleri, terör örgütleri ve uyuşturucu örgütlerinin interneti aktif olarak özellikle haberleşme ve eleman bulma amacıyla kullanmaya başladıkları belirtilerek, ailelerin; sanal ortamdaki bu tuzaklara karşı dikkatli ve duyarlı olmaları istendi.

Adana Emniyet Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde yayımlanan ve Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği'nce hazırlanan "Ailelere İnternet Hakkında Tavsiyeler" başlıklı yazıda sanal alemin tehlikelerine dikkat çekilerek, ailelerin dikkatli ve duyarlı olmaları istendi. Suç örgütlerinin en çok kullandıkları araçların "chat kanalları" ve "forum sayfaları" olduğu vurgulanan yazıda, "Çocuğunuz odasına çekildi ve siz bilgisayarın başında ders çalıştığını düşünüyorsunuz. Ama o odasında yalnız olmayabilir. Bir chat kanalında ise ya da bir messenger kullanıcısı ise ve çevrimiçi ise bilin ki odasında yalnız değildir. İnternet teknolojisiyle birlikte organize suç örgütleri, terör örgütleri, uyuşturucu örgütleri interneti aktif olarak özellikle haberleşme ve eleman bulma amacıyla kullanmaya başladılar" denildi.

Özellikle gelişmiş ülkelerde çok fazla artış gösteren çocuklara karşı işlenen cinsel suçların ülkemizde de son dönemde önemli bir gelişme gösterdiğine dikkat çekilen yazıda, şunlara yer verildi:

"Çocuklara karşı cinsel eğilimi olan kişilere pedofil denir. Pedofiller internetle birlikte birbirleriyle irtibat haline geçerek çocuklara karşı yaptıkları istismarlara ait fotoğraf ve filmleri birbirleriyle paylaşır hale geldiler. Çocuğun cinsel istismarı hukukumuzda ve uluslararası hukuka göre suçtur, ahlaken ve fiziken mantık dışıdır. Bu insanlar chat kanallarında çocuğunuzla irtibata geçebilir, webcam aracılığıyla özellikle kız çocuklarının uygunsuz görüntülerini kaydederek birbirleriyle paylaşabilirler. Çocuklar iyi ve kötüyü ayırt edemedikleri için karşısındaki insanın cinsel isteklerini algılayamazlar ve özellikle vücudunun bazı bölgelerini webcam aracılığıyla gösterebilirler. Hatta bu insanlar daha ileri gidip çocuğunuzla dışarıda buluşup fiziki olarak tacizde bulunabilirler. Araştırmalar cinsel istismara maruz kalan bir çocukla, depremi yaşayan bir çocuğun gösterdiği psikolojik bozukluk bulgularının aynı ya da birbirine çok yakın olduğunu göstermiştir. Çocuğunuza özellikle sohbet ettiği kişilerin mutlaka tanıdıkları insanlar olmasını, hatta tanıdıkları insanlara dahi kendilerine ya da yakınlarına ait resim, fotoğraf ve özel belge ve bilgi göndermemeleri, webcam yoluyla da uygunsuz olabilecek görüntü vermemelerini öğütlemelisiniz. Çünkü sizin veya çocuğunuzun yakınlarına ait e-mail hesapları kötü niyetli bilgisayar korsanları tarafından çalınabilir ve internette kullanılabilir. Çocuğunuz da tanıdığı insanla sohbet ettiğini sanarak görüntü ve bilgi verebilir."

Bilgisayar oyunlarındaki tehlikelere de değinilen yazıda, özellikle internet kafelerde gruplar kurularak oynanan savaş ve şiddet içerikli oyunların, çocukların ruhsal ve fiziksel gelişimini olumsuz yönde etkilediği belirtildi. Saatlerce bilgisayar başında oyun oynayan çocuklarda kas problemleri, bel ve sırt ağrıları hatta fıtık meydana gelebileceğine ayrıca, zihinsel ve zeka gelişimi açısından da olumsuz etkilenebileceği vurgulanarak, "Çünkü oynadıkları oyunların bir kuralı vardır ve kurallar içinde kalmak zorundadırlar. Bu da çocukların yaratıcılıklarını engellemekte, özgün düşünme ve proje geliştirme becerilerini zayıflatmaktadır. Oyunlardaki karakterler, oyunun kodlarını yazan firma, ülke ve gruplar tarafından siyasi amaç olarak da kullanılabilmektedir. Mesela 10-15 yıl önceki oyunlarda Amerikan-Vietnam savaşı ya da 2. Dünya Savaşı'na ait karakterler ve senaryolar kullanılırken, günümüz oyunlarında Ortadoğu ve Irak Savaşı'na ait senaryo ve karakterler kullanılmaktadır. Özellikle terörist karakterlerin kıyafetleri Irak yerel kıyafetleri ve Araplara ait kıyafetlerdir. Bu da çocukların kafasında her ıraklı ve Arap teröristtir imajını doğurmaktadır. Hatta bazı şiddet oyunlarında karakterlerin kullandığı belirli bir silah yoktur. Oyun sırasında önünüze gelen herhangi bir nesneyi silah olarak kullanabilmektesiniz. Bu oyunu oynayan çocuklar, gerçek hayatta da bir sinir ya da bunalım anında oyun sırasında geliştirebildiği bu yeteneğini hayata geçirebilir. Çocuğunuza zeka geliştirici, bedensel ve zihinsel gelişimi için yararlı oyunları tavsiye ediniz" denildi.

İnternetin faydalı işlerde kullanıldığı sürece kıymetli olduğu ifade edilen yazıda alınması gereken önlemler de şöyle sıralanıyor:

"Çocuğunuzun girdiği sayfaları kontrol edebilirsiniz. Ama en güzeli güzel bir filtre programı kullanmak. Filtre programı girilmek istenen internet sayfalarının içeriğini denetler ve sizin belirlediğiniz kriterler doğrultusunda pornografik, kumar, terör, yasadışı örgüt gibi site olup olmadığını kontrol eder ve böyle bir siteyse sayfa açılmaz. Ziyaret edilmiş olan internet adreslerinin listesini saat ve tarih belirterek görüntülemenizi sağlar. Bilgisayarınızdan internet erişimine müsaade edilecek saatlere sınırlama getirmenizi veya bazı internet uygulamalarının tanımlanan saatler arasında çalıştırılmasına müsaade edilmemesini sağlar. Yukarıda belirttiğimiz gibi internet hiç de güvenli bir yer değildir. Özellikle çocuklarınızı bu tehlikelerden korumak için mutlaka kendinizi bu konuda geliştiriniz. İnternet üzerinde karşılaştığınız problem ve şüphelendiğiniz durumlarda Adana Emniyet Müdürlüğünün resmi web sitesi www.adana.pol.tr sitesindeki "Sanal 155" linkinden ve [email protected] adresinden ihbar ve şikayette bulunabilirsiniz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber