CHP: Eski ve yeni İnkılap Tarihi kitaplarındaki farklılıklar neden

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Şubat 2007 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı, eski İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabındaki bazı bilgilerin, yeni ders kitabında neden farklı yer aldığını sordu.

Gazalcı, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, 3 Kasım 2002 tarihinden sonra okutma süresi dolan, Bakanlıktan yeniden inceleme oluru alamayan ya da yeniden yazılıp incelemeye sunulan ilköğretim ve ortaöğretimdeki tarih kitaplarının sayısını, bunların kaçının kabul edildiğini, kaçının reddedildiğini öğrenmek istedi.

Atatürk ilkelerinin ara sınıflarda okutulmasını sağlayacak bir düzenlemenin düşünülüp düşünülmediği sorusunu yönelten Gazalcı, şunları kaydetti:

?Eski İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabında tekke ve zaviyelerin, bilime ve laik yaşama aykırı, çağdışı kurumlar ve birer sömürü merkezleri durumuna geldikleri için kapatıldıkları belirtilirken, yeni ders kitabında 'İslam diniyle bağdaşmayan inançlar ve adetler ortaya çıktığı' için kapatıldığı belirtilmiştir. Bu değişikliğe neden gerek duyuldu?

Eski ders kitabında Şeyh Sait ve Derviş Mehmet'in tarikat mensubu oldukları belirtilirken, yeni ders kitabında bu bilgi çıkarılmıştır. Bu değişikliğe neden gerek duyulmuştur? Eski ders kitabında yer alan, II. Abdülhamit'in 31 Mart ayaklanmasında rolü olduğu, aydınlara karşı baskı uyguladığı gibi bilgiler, yeni ders kitabında neden çıkarılmış ve yerine sadece II. Abdülhamit'i olumlayan ifadeler konulmuştur?

Eski ders kitabında Atatürk'ün Samsun'a çıkışı konusunda Atatürk'ün Padişah Vahdettin hakkındaki sözleri yer alırken, yeni ders kitabında bu sözler çıkarılmış, yerine Atatürk ile Vahdettin arasında bir uyum olduğunu duyumsatan ifadeler konulmuştur. Vahdettin'in, Atatürk'ü Anadolu'ya Kurtuluş Savaşı'nı başlatması için gönderdiğini doğrulayan belgeler mi bulunmuştur ki böyle bir değişikliğe gidilmiştir? Eski ders kitabında saltanatın kaldırılması konusunda Vahdettin'in İngiltere'ye sığındığı bilgisi verilirken, yeni ders kitabında bu bilgi neden çıkarılmıştır? ?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber