Turizmci tutuklandı, belediye başkanı serbest

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 13 Şubat 2007 14:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi Göltürkbükü Beldesi'ndeki villasına yapılan baskında, aralarında Fatih Sultan Mehmet'in Amasya Fermanı'nın bir bölümü ile Lelegler Dönemi'ne ait kabartmalı sütunun da bulunduğu paha biçilemez bir çok tarihi eserle yakalanan turizmci Yüksel Kuru sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

Tarihi eserlerin bir bölümünü satın aldığı ileri sürülen Kavaklıdere İlçesi Çamlıbel Beldesi Belediye Başkanı DYP'li Hilmi Çalışkan ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Ele geçirilen tarihi eserler Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'ne teslim edildi.

Bir ihbarı değerlendiren Bodrum İlçe Jandarma Komutarlığı ekipleri, dün sabaha karşı, tarihi eser kaçakçılığından sabıkalı turizmci 52 yaşındaki Yüksel Kuru'nun Satsuma Tatil Sitesi, 8 Numara'daki villasına baskın düzenlenmişti. Villada ve bahçesindeki barakalarda yapılan aramalarda, çeşitli çaplarda 175 mermi, İbranice yazılı ve figürlü el yazmalı tarihi belgeler, Roma Dönemi'ne ait bir kadın heykeli, dört altın ve gümüş takı, iki testi başı, Bizans, Roma ve Helenistik Dönem'e ait 33 mühür, 78 bakır ve gümüş sikke, 15 kabartmalı bakır ve pirinç levha, Roma Dönemi'ne ait üç sürahi, iki kandil, üç gözyaşı şişesi, üç anfora, Helenistik Dönem'e ait dört kadın heykeli, Osmanlı Dönemi'ne ait 24 sikke, bir ferman ve Helenistik Dönem'e ait 2 bin 400 yıllık mermer sütun ve sütun başlığı ele geçirilmişti.

Bodrum'un Gümbet Beldesi'nde kiraladığı bir oteli işleten Yüksel Kuru gözaltına alınmıştı. Kuru'nun, Anadolu'nun çeşitli yörelerinden topladığı eserlerin bazılarını oteldeki turistlere sattığı, bazılarını da Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası üzerinden İalya ve Fransa'ya pazarlamaya çalıştığı öne sürüldü.

EVİNDE TARİHİ TÜFEK BULUNMUŞTU

Yüksel Kuru, jandarmadaki ifadesinde, Helenistik Dönem'e ait 2 bin 400 yıllık sütun başlığını Çamlıbel Belediye Başkanı Hilmi Çalışkan'dan satın aldığını iddia etti. Bunun üzerine harekete geçen Kavaklıdere İlçe Jandarma ekipleri, Belediye Başkanı Çalışkan'ın Çamlıbel Beldesi'ndeki tarihi tiyatronun dehlizleri ve merdivenleri üzerindeki evine baskın düzenlenmişti. Evde yapılan aramada, Çalışkan'ın atalarından kaldığını öne sürdüğü Osmanlı Dönemi'ne ait antik tüfek ele geçirilmişti. Çalışkan'ın antik tiyatroya ait sütün ve taş blokları evinin duvarlarında kullandığı belirlenmişti. Bunun üzerine Çalışkan, gözaltına alınmıştı.

TARİHİ ESERLER MÜZEYE TESLİM EDİLDİ

Jandarmadaki işlemlerinin ardından, Başkan Çalışkan bu sabah Kavaklıdere Adliyesi'ne, Yüksel Kuru ise Bodrum Adliyesi'ne sevk edildi. Kuru tutuklanırken, Çalışkan, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Yüksel Kuru'nun villasında ele geçirilen paha biçilemez tarihi eserler ise Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'ne teslim edildi. Lelegler Dönemi'nden kalma yaklaşık 350 kilogram ağırlığındaki 2 bin 400 yıllık sütun başını müze görevlileri taşımakta güçlük çekti. Arkeologlar, Müzeye teslim edilen tarihi eserlere hayran kaldı. Çalışkan'ın evinde bulunan Osmanlı Dönemi'ne ait tüfek ise incelenmek üzere Muğla Müze Müdürlüğü'ne gönderildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber