İşverenlere 'SSK primi 10 puan iniyor' müjdesi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 15 Şubat 2007 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, yakında Bakanlar Kurulu'na getirilecek istihdam paketi ile istihdam üzerindeki prim ve vergi yükünün azaltılacağını söyledi. Başesgioğlu, SSK priminin 2008 başından itibaren 10 puan düşürülmesinin öngörüldüğünü bildirdi.

Başesgioğlu, Kıdem Tazminatı Fonu kurulacağını, İşsizlik Sigortası'ndan yararlanmanın kolaylaştırılacağını belirtti.

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması ve İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanma şartlarının iyileştirilmesini amaçlayan paketin son aşamaya geldiğini açıkladı. Uzun zamandır üzerinde çalışılan paket, istihdam üzerindeki prim ve vergileri azaltıyor ve İşsizlik Sigortası'ndan yararlanmayı kolaylaştırıyor. Başesgioğlu, ilgili bakanlık temsilcilerinin son bir toplantı yaptıktan sonra paketin Bakanlar Kurulu'na sevk edileceğini söyledi.

SOSYAL TARAFLARDAN GÖRÜŞ: Başesgioğlu, "Bakanlar Kurulunda ortaya çıkacak görüşler doğrultusunda istihdam paketi için sosyal tarafların görüşlerini de alacağız. Sosyal taraflarla ortak bir metin oluşturmaya çalışacağız. Bu aşamadan sonra da anlaşabildiğimiz noktaları bu dönem yasalaştırmayı hedefliyoruz" dedi. Başesgioğlu, Meclis Genel Kurulu gündeminde bulunan asgari geçim indirimi uygulaması ile yatırım teşviklerinden yararlanma şartının 30 işçiden 10 işçiye indirilmesinin de istihdamı artırmaya yönelik olduğunu hatırlattı. Pakette özetle şu düzenlemeler yeralıyor:

Hükümetin yeni istihdam paketinde, Kıdem Tazminatı Fonu, SSK primlerinde indirim, zorunlu istihdam ve İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanmanın yumuşatılması gibi düzenlemeler yer alıyor. Pakete göre, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan eğitim ve beceri kazandırma gibi aktif işgücü politikalarına ayrılacak kaynaklardan tüm işsizlerin yararlanması sağlanacak.

Vergi ve SSK prim yükünün azaltılması da yeni istihdam paketi içinde yer alacak. SSK primlerinin 2008'den itibaren kademeli olarak 10 puan indirilmesi öngörülüyor. Bu yolla 2008'den 2013 yılına kadar aşamalı olarak prim yükü 10 puan indirilerek, istihdam vergilerinde değişiklik yapılacak.

Kıdem Tazminatı Fonu için işverenden yüzde 3 pay alınması, SSK primlerinden 2 puanın Fon'a yönlendirilmesi, İşsizlik Sigortası Fonu için işverenin verdiği katkı payından 1 puanın da kaydırılması öngörülüyor.

50 kişiyi aşan işyerlerinde bir hükümlü, bir terör mağduru, bir özürlü çalıştırma zorunluluğunun, 2 kişiye indirilmesi de seçenekler arasında bulunuyor. Bu yolla eski hükümlü veya terör mağduru çalıştırma zorunluluğunun kaldırılması gündeme gelecek. Özürlü çalıştırmada ise esnek düzenlemeler söz konusu olabilecek.

Şirketlere spor salonu ve kreş açma şartı kalkacak

BELLİ sayıda işçi çalıştıran işletmelere kreş ve spor sahası yapma zorunluluğunun istihdamın artmasını engellediğini ifade eden Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, "Bu engellerin kaldırılması konusunda da çalışmalar var. Çok sayıda işçi çalıştırana mükellefiyet vermişiz, kreş yap, spor sahası yap demişiz. Bu, işletmeye büyük yük getiriyor. Devletin gerekli kurumları var. Beden Terbiyesi, Milli Eğitim Bakanlığı var. Bu sosyal faaliyetleri o kuruluşlar yapsın. İşletmelerin sırtından bu yükleri almamız lazım" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber