Albayrak: Yerli kömürle 48 milyar dolar Türkiye'de kalacak

Bakan Albayrak; Yeni kömür sahalarını özel sektörün kullanımına sunulmasıyla orta vadede yaklaşık 8 bin megavatlık elektrik tesisi kurulması planlanıyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 02 Mart 2017 02:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Albayrak: Yerli kömürle 48 milyar dolar Türkiye'de kalacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin 'yerli enerji' stratejisiyle, yaklaşık 8 bin megavat elektrik üretim kapasitesine sahip olacağı öngörülen yeni kömür sahalarının özel sektöre devredilerek ekonomiye kazandırılması planlanıyor.

8 BİN MEGAVAT YOLDA

Çayırhan B sahası ve termik santralının ihalesiyle başlayan süreç, Eskişehir Alpu'da 4 bin megavatlık, Afyon Dinar'da bin 400 megavatlık, Tekirdağ'da bin megavatlık ve Kırklareli'nde 800 megavatlık yeni sahalarla devam edecek. Böylece, orta vadede yerli kömürde yaklaşık 8 bin megavatlık yeni elektrik üretim kapasitesi, bu sahalarda kurulacak santrallarla devreye alınmış olacak. Yapılan hesaplamalara göre, bin megavatlık elektrik santralı yerli kömüre dayalı olarak işletilirse, bu rakam yurtiçinde kalıyor. Böylece bin megavatlık bir santral, 30 yıllık ömrü boyunca 6 milyar doların Türkiye'de kalmasını sağlıyor. Bu da 8 bin megavatta 48 milyar dolara denk geliyor.

ELEKTRİK ÜRETİMİ % 23 ARTTI

Türkiye'nin elektrikteki kurulu gücü 78 bin 529 megavat seviyesinde. Bunun 9 bin 870 megavatı yerli kömür santrallarından oluşuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, elektrik üretiminde geçen yıl yerli kaynaklarla rekor kırıldığını, yerli kömürden elektrik üretiminin ise bir önceki yıla göre yüzde 23 arttığını açıklamıştı.

İSTİHDAM İÇİN DE ÖNEMLİ

Yerli kömürde bin megavatlık bir santral ve onu besleyen yer altı maden ocağında toplamda bin 800 kişi doğrudan istihdam edilebiliyor. 4 bin 850 kişiye ise dolaylı olarak iş olanağı sağlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın temel projeksiyonlarında ön plana çıkan yerli kömür, 'en fazla istihdam yaratan enerji yatırımı' olarak dikkati çekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber