'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderlik sırları'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi mücadelesinde en yakınındakilerden biri olan Yalçın Akdoğan, 'Lider / Siyasi Liderlik ve Erdoğan' kitabında Erdoğan'ın lider özelliklerini örnekleriyle anlatıyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 02 Mart 2017 06:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderlik sırları'

Doğu ve Batı kaynaklarındaki tarihi örnekler üzerinden Erdoğan'ın siyasetini, duruşunu, değerlerini, liderlik profilini analiz eden Akdoğan, bu liderliğin, "Erdoğan'dan kurtulursak her şeyden kurtuluruz" diyen küresel sisteme karşı 15 Temmuz'da en açık şekilde kendini gösterdiğini vurguluyor.

Yalçın Akdoğan'a göre Erdoğan'ın liderlik sırları şu özelliklerinde gizli:

- Erdoğan'ın liderliğinin temel motivasyonu 'yürek titremesi ve vicdan sızısı'; ideali 'dünyayı değiştirmek'; bunları gerçekleştirebilmek için gerekli azim ve kararlılık.

- Hak ve adaleti sağlayacak bir düzen için mücadeleyi bir dava olarak görür.

- Mücadele emrini dışarıdan, bir ideolojik yapıdan veya güçten değil, ilahi emrin yüklediği sorumluluktan alır.

- İnsanı ve özellikle 'gençliği', siyasetin yakıtı olarak değil, ulvi amaca birlikte ulaşacakları yol arkadaşı olarak görür.

- Siyasette ideolojik değil, rasyonel bir yönetim tarzı sergiler.

- Fiziksel görünüşü, hitabeti, şiir okuması, futbol oynamasının sağladığı popülerlik, üzüldüğünde ağlayan, haksızlığa uğradığında öfkelenen 'sahicilikle' birleşir.

- Erdoğan, 'öfkem, adalet isteyenlere değil, imtiyaz isteyenleredir' der.

- Ekip çalışmasını, ortak aklı kullanır.

- Erdoğan için kullanılabilecek kavramlar, dava adamlığı, adanmışlık, samimiyet, sahicilik, cesaret, çalışkanlık ve millet aşkıdır.

- Sadi Şirazi'nin uyarısını unutmaz: Sultan bir ağaca benzer, kökü halktır. Ağaç, kökünden güç alır. Halkın gönlünü incitme. Onları üzersen kendi kökünü yaralamış olursun.

- Psikolojik harekatla 'korku' ile yaftalanmaya çalışılsa da, 15 Temmuz gecesi halkın canı pahasına sokağa dökülmesinde korku veya baskı değil, gönül birlikteliği etkilidir.

- Siyasi yol arkadaşlarının kendisinden daha üst makamlara gelmesini sağlar ama bu liderliğine halel getirmez.

- Olduğundan başka görünmez, medya üzerinden farklı bir imaj üretmez.

- Seçkinci, aristokrat, elitist bir lider profili sergilemez; sokağın ve sofranın dili ile konuşur.

- Asıl olan dünyevi başarılar için seçim kazanmak değil, adalet ve hakkaniyet üzere olarak gerçek imtihanı kazanmaktır.

- Erdoğan'a göre ahlaklı bireyler yetiştirmek toplumun en asli görevidir. Bireyler erdemli olmazsa toplum ve devlet düzeni erdeme dayanamaz.

- Asker-sivil ilişkilerinde dengeli, ölçülü, sağduyuludur. Hem siyasi iktidarın konumunu ve demokrasiyi geliştirir, hem de TSK'nın gelişimi için gayret gösterir.

MUSTAFA KARTOĞLU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber