ÖSYM: 380 bin olan kontenjanı artırmak zorundayız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Şubat 2007 20:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Türkiye'de üniversitelerin kontenjanlarının 380 bin dolayında olduğunu ifade ederek, bu sayının mutlaka artırılması gerektiğini söyledi.

Okan Üniversitesi'nin Akfırat Yerleşkesi'nde konferans veren Prof. Dr. Yarımağan, 2006 yılında üniversite sınavına, 720 bini son sınıf öğrencisi, 695 bini mezun öğrenci, 220 bini bir yere yerleştirildiği halde yerini beğenmediği için yeniden girenler, 40 bini de bir yüksek öğretim bitirdikten sonra ikincisini okumak amacıyla girenler olmak üzere, toplam 1 milyon 678 bin öğrencinin girdiğini hatırlattı.

Prof. Dr. Yarımağan, geçen yıl açık öğretim de dahil 604 bin öğrencinin yüksek öğretim kurumlarına kayıt yaptırdığını belirterek, Türkiye'de her 100 öğrenciden ortalama 40'ının orta öğretimi bitirdiğini, bunların yüzde 80'ine üniversite imkanı verildiğini, bu imkanı bulanların yarısının üniversiteden mezun olduğunu kaydetti.

Batı Avrupa ülkelerinde ise üniversiteyi bitirme oranının yüzde 40'ları geçerek yüzde 50'lere gittiğini, birçok üniversitenin öğrenci bulmak için reklam yaptığını anlatan Prof. Dr. Yarımağan, ?Oysa Türkiye'de üniversitelerin kontenjanları 380 bin dolayında. Ne yapıp edip bunun artırılması lazım. Bu artırılmadığı sürece, bu çileyi herkes çekecek, Türkiye'deki bu kara tablo devam edecek. Rasyonel çözüm, kontenjanları artırmak? diye konuştu.

?SINAVA GİREN ÖĞRENCİ SAYISINI İNDİRMEMİZ LAZIM?

Prof. Dr. Ünal Yarımağan, sınav yapmayan hiçbir ülke olmadığını, ancak o ülkelerde sınavsız girilen yerlerin de bulunduğunu dile getirerek, ?Ama öğrenci sayısı 1.5 milyona varan ülke yok. 300-500 bin kişiyle çok daha sağlıklı sınav yapılıyor. Test sınavını her ülke yapıyor, ama test sınavının yanı sıra açık uçlu sorulardan oluşan, öğrencilerin diğer yeteneklerinin ölçüldüğü sınavlar da yapılıyor? dedi.

Üniversite kapılarında 1.5 milyon öğrencinin beklemesinin yılların birikiminin sonucu olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yarımağan, ne yapıp edip, üniversite sınavına giren öğrenci sayısının ilk 5 yılda 1 milyonun, 10 yılın sonunda da 500 binin altına indirilmesi gerektiğini kaydetti.

?SINAVIN BİÇİMİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNDEN YANAYIM?

Prof. Dr. Yarımağan, YÖK'ün strateji raporunda bu konudaki görüşlerini dile getirdiğini anlatarak, ?Üniversite sınavının kaldırılmasından değil, sınavın biçiminin değiştirilmesinden yanayım. Sınavı kaldırmak Türkiye'nin bugünkü şartlarında mümkün değil? dedi.

Milli Eğitim Bakanlığının lise bitirme sınavı koymasından yana olduğunu, böylece o sınavda bir grubun eleneceğini ifade eden Prof. Dr. Yarımağan, kontenjanı sınırsız olup sınavla öğrenci alan açık öğretimin de sınavsız öğrenci almasından yana olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Yarımağan, ayrıca her programın öğrencisinin hangi ölçüye göre alınacağının belirlenmesinin, öğrencilerin birikmesini önlemede etken olacağını vurguladı.

Bazı ülkelerde insanların daha kolay eğitimlere yöneldiğini ve hayatlarını kazanarak mutlu olduklarını anlatan Prof. Dr. Yarımağan, ama burada 100 bin kişinin hukuk, 100 bin kişinin bilgisayar mühendisliği eğitimi almak istediğini, ancak Türkiye şartlarında bunun mümkün olmadığını belirtti.

Prof. Dr. Ünal Yarımağan, teknolojiyi kullanarak masrafları azaltıklarını da ifade ederek, 2005 yılında ÖSS'ye girmek için 60 YTL ödendiğini, bu yıl ise adayların 40 YTL ödeyeceklerini, yine Yabancı Dil Sınavı (YDS) için 2005 yılında 100 YTL olan masrafın bu yıl 50 YTL'ye çekildiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber