Sigaraya zam: En ucuz sigara 2 YTL oluyor

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 18 Şubat 2007 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Detaylı Resim için tıklayınız Her fırsatta 'yeni vergi yok' açıklaması yapan Maliye Bakanlığı 158.2 milyar YTL'lik 2007 vergi hedefini tutturabilmek için yine sigaraya sarıldı. Tütün mamüllerinden alınan ÖTV yüzde 16.7 oranında artırıldı

Yeni düzenlemeye göre 1 paket sigaradan alınan ÖTV tutarı 1.2 YTL'den, 1.4 YTL'ye çıktı. Bu rakamın üzerinden yüzde 18 oranında KDV de alınacağı için sigaradaki vergi yükü 23.6 kuruş artacak. Maliye Bakanlığı'nın yeni vergi düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe girerken, sigara firmalarının vergi yükünü tüketiciye ne kadar yansıtacağı konusu henüz netleşmedi. Geçen yılki vergi artışını sigara fiyatlarına yansıtmayan firmalar bu kez zam yaparsa sigara fiyatlarında 25 kuruş artış olacak.

Zam firmalara bağlı

Bu durumda piyasada halen en düşük fiyatla satılan Tekel'in Bahar sigarasının fiyatı da 1.75 YTL'den 2 YTL'ye çıkacak. Piyasadaki en yüksek fiyatlı sigara segmentini oluşturan Marlboro, Camel, Parliament gibi sigaraların paket fiyatı ise fiyatı 4.5 YTL'den, 4.75 YTL'ye ulaşacak. Sigara üreticisi firmaların yüksek orandaki ÖTV artışının ardından konuyu değerlendirmeye aldığı belirtilirken, ilk zammın özelleştirme kapsamındaki TEKEL'den gelebileceği belirtiliyor. Ancak zam oranında piyasadaki rekabetin de etkili olması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber