Dört bin yabancı doktor yolda

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 19 Şubat 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni yasanın ardından ilk etapta dört bin yabancı doktorun başvurması bekleniyor. İlk yabancı doktorlar Batı Trakya, Irak, Afganistan, Suudi Arabistan kökenli olacak

TBMM Genel Kurulu'nda, yabancı doktorların Türkiye'de çalışmasına olanak sağlayan yasanın ardından ilk etapta Türk cumhuriyetleri, Irak, Afganistan, Suudi Arabistan'dan dört bine yakın doktorun başvurması bekleniyor. CHP Denizli Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Neşşar yasayla birlikte YÖK'ün verilerine göre yaklaşık beş bin kişinin Sağlık Bakanlığı'na denklik almak için müracatta bulunacağını söyledi. Neşşar ?Bu kişilerin çoğu Türki cumhuriyetlerinde tıp fakültesi bitirmiş öğrenciler olacak. Türkiye'ye talep daha çok bu ülkelerden oluyor' dedi.

TBMM Sağlık Komisyon Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl, yabancı doktor yasasıyla birlikte dört bini aşkın doktor beklediklerini söyledi. Türkiye'de tıp fakültesini bitiren iki bin civarında pratisyen hekim ile uzmanlığını burada yapan iki bin civarında uzman hekim olduğunu belirten Erdöl, Türkçe dil probleminin de fazla yaşanmayacağını ifade etti. Cevdet Erdöl ?Çalışma izni verilecek doktorların çoğu Batı Trakya, Irak, Afganistan, KKTC kökenli. Bu nedenle dil sorunu fazla yaşanmayacak' diye konuştu.

YÖK'ün verilerine göre 2006 yılında 566 kişi tıp fakültelerini bitirerek Türkiye'de denklik almak için başvuruda bulundu. YÖK bu kişilerden 74'üne denklik verdi.

UZMANLIK KURULU

TBMM'DE kabul edilen yasayla Sağlık Bakanlığı'nın sürekli kurulu niteliğinde Tıpta Uzmanlık Kurulu oluşturulacak. Tıpta Uzmanlık Kurulu, Sağlık Bakanlığı'ndan beş, YÖK tarafından seçilen dört, bir diş hekimliği fakültesi, Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Türk Tabipler Birliği ve Türk Diş Hekimleri Birliği'nin seçeceği birer üyeden oluşacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber