Konut kredisinin mortgage'a alınmasını istemeyen başvuracak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Şubat 2007 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mortgage yasasının yürürlüğe girmesiyle, mevcut konut kredilerinin tümü mortgage kapsamına girecek. Halen konut kredisi kullanan 400 bini aşkın tüketici, daha az faiz ödemek istedikleri taktirde, yüzde 2 erken ödeme cezasıyla karşı karşıya kalacaklar.

Mortgage tasarının 20'inci maddesiyle getirilen geçici 11'inci maddesi, konut kredisi kullanmanların, mortgage kapsamında kredi kullanıyor hale gelmelerine neden olacak. Bu durumda olanların borçlarını erken ödeyerek, daha az faiz ödeme olanakları ortadan kalkacak. Bu kişiler, mortgage gündemde olmadığı dönemde konut kredisi almış olsalar dahi, borçlarını erken ödemek isterlerse toplam kredi tutarının yüzde 2'si oranında 'erken ödeme cezası' ödeyecekler.

Bu duruma düşmemek için konut kredisi kullanıcısının, yasa yürürlüğe girdikten sonra en geç üç ay içinde bankaya başvurması gerekiyor. Başvuruda, kullanılan kredinin mortgage kapsamında değerlendirilmemesi istenecek.

Banka, Tüketiciyi Koruma Kanunu hükümlerine göre hareket etmek zorunda kalacağından, erken ödeme durumunda müşteriden erken ödeme ücreti talep edemeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber