Sendikalar üyelerine borç vermesin

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Şubat 2007 10:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi sendikalarının üyelerine ve çalışanlarına borç vermesine karşı çıktı. Sendikalar ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasa Tasarı taslaklarına ilişkin görüşlerini bir rapor halinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ileten TİSK, Sendikalar Kanunu Yasa Tasarısı Taslağı'nın ''sendikaların ve konfederasyonların giderleriyle'' ilgili bölümünde yapılması öngörülen değişikliğe karşı olumsuz görüş bildirdi.

Taslağın ilgili maddesinde ''sendika ve konfederasyonların gelirlerini tüzüklerine ve genel kurulda kabul edilmiş bütçe esaslarına göre kullanabilmelerinin'' hükme bağlandığına işaret edilen raporda, mevcut yasada yer alan tüm kısıtlamaların ve bu bağlamda sendikaların üyelerine ve çalışanlarına borç vermelerini engelleyen hükmün de kaldırıldığı belirtildi.

Raporda, şunlar kaydedildi:''Sendikalar, banka ve finans kurumu değildir. Sendikalar, üyelerinin ortak yararlarını sağlamak üzere vardır. Bu amaçtaki 'ortak' kavramının çıkarılması, kaçınılmaz olarak sendika üyelerinin menfaat çatışmasını gündeme getirecektir. Bankalar bile verdikleri kredileri geri almakta zorlanırken, sendikalar hangi

yaptırımlar ya da güvenceler ile üyelerine verdikleri borçları tahsil edebileceklerdir?''

Böyle bir sistemde sendikaların, yönetim kurullarına özveri ile çalışacak üye bulmakta bile zorluk çekecekleri iddia edilen raporda, ''Sendikaların faaliyetlerini engellediği iddia edilen böylesi hükümlerin yasadan çıkarılması tam tersi sonuç verecek, sendikal faaliyetleri zayıflatacak, hatta tümüyle engelleyecektir'' denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber