Mortgage yasası, partileri böldü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Şubat 2007 19:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Temel kanun olarak ele alınan tasarının 1. bölümü üzerinde partisinin görüşlerini açıklayan CHP izmir Milletvekili Bülent Boratalı, Türkiye'de konut ihtiyacının 675 bin civarında olduğunun söylendiğini belirtti. Boratalı, TOKİ'nin 1985 yılından bu yana 43 bin 145 konut yaptırdığını, 944 bin konuta da kredi verdiğini dile getirerek, Tutsat sisteminin uygulanması için istikrar, düşük faiz ve düşük enflasyon oranına ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de nominal faizin yüzde 17-18 civarında olduğunu belirten Boratalı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in, ''Dar gelirlilerin bu sistemle konut sahibi olamayacağı'' yönündeki açıklamalarına dikkati çekti. Boratalı, dünden beri gazetelerde dar gelirlinin kira öder gibi ev sahibi olacağı yönünde haberlerin bulunduğunu hatırlatarak, ''Başbakan'ın söylediği doğru değil. Başbakan halka verdiği umutlarda dikkatli olmalı. Başbakan Erdoğan, partisinin grup toplantısında söylediği sözleri düzeltmeli'' diye konuştu.

CHP'li Boratalı, TÜİK verilerine göre dar ve orta gelir grubu insanların bu sistemde konut sahibi olmasının mümkün olmadığını ifade ederek, ''Bu sistemden milli gelirden yüzde 21 oranında pay alan zenginler ile yüzde 45.1 oranında pay alan en zenginler yararlanacak. Sosyal devletin görevi zenginler ile en zenginlere ev yapmak değildir'' dedi.

''İNSANLARIN GELİR DÜZEYİ YÜKSELTİLMELİ''

Anavatan Partisi Diyarbakır Milletvekili Muhsin Koçyiğit, Devlet Planlama Teşkilatının verilerine göre 2015 yılında konut açığının 1 milyona çıkacağını söyledi. Türkiye'deki açlık, yoksulluk verileri dikkate alındığında bu sistemden yararlanılmasının zor olduğunu anlatan Koçyiğit, sistemin oturması için kredi faizlerinin gelir vergisi matrahından indirilmesi, fonlara devlet garantisinin verilmesi ve insanların gelir düzeylerinin yükseltilmesi gerektiğini söyledi. Koçyiğit, mevcut kanun tasarısında bunların bulunmadığını, bu nedenle sistemin ölü doğduğunu savundu.

AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni de bu sistemin esasının, uzun vadeli finansman olduğunu belirterek, ''Bu finansman bulunduğu takdirde sistem Türkiye'de gayet iyi çalışacak'' dedi.

''KAYITDIŞINI ORTADAN KALDIRACAK''

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Tutsat sisteminin kayıt dışını ortadan kaldıracak bir etkisinin olacağını söyledi. Şener, sistemle inşaat yapanların giderlerini doğru göstermek zorunda kalacağını, giderlerini belgesiz yapmaları durumunda yüksek vergi ödeyeceklerini ifade ederek, bu sayede inşaatla ilgili diğer sektörlerin de kayda alınacağını bildirdi. ''Sistemle hem vadeler uzayacak, hem de faizler düşecek. Bunu kısa vadeli düşünmemek lazım. Bu Türkiye'de 10, 20 yıllar uygulanacak bir sistem. Bunun etkileri zamanla oluşacak'' diyen Bakan Şener, bu sistemi kullanan ülkelerde konut kredileri hacminin çok yüksek olduğuna işaret etti.

''SİSTEMİN KENDİ YAPISI GARANTİSİNİ OLUŞTURUYOR''

Abdüllatif Şener, Türkiye'de son 4 yılda konut kredi hacminin arttığını, ancak rakamın da yetersiz olduğunu belirterek, ''Rakam 460 milyon YTL'den 23 milyar YTL'yi aştı. Bu rakam sistemin devreye girmesiyle birlikte artacak'' diye konuştu. ''Fonlara hazine garantisi verilmemesine'' ilişkin bir soru üzerine Şener, dünyada ABD'nin dışında hiçbir ülkede böyle bir düzenlemenin bulunmadığını bildirdi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şener, sistemin kendi yapısının garantisini oluşturduğunu vurgulayarak, fonlara hazine garantisinin getirilmesinin ileride sorunlara neden olabileceğini söyledi. Genel Kurulda, konut finansman sistemine ilişkin tasarının 1. bölümünün tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelere geçildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber