Elektrikte 'dört kalem' planıyla yüzde 2 indirim

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 23 Şubat 2007 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji Bakanlığı, elektrikte önceden tek kalemde yapılan maliyet hesabını dörde ayırınca, 20 dağıtım bölgesinde elektrik fiyatları yüzde 2 oranında geriledi.

Böylece Enerji Bakanı Hilmi Güler'in "Zam yapmadığımız gibi sistemde yapacağımız oynamalarla indirim söz konusu olabilir" öngörüsü gerçek oldu.

BİLEŞENLERE AYIRILDI: Hürriyet'in edindiği bilgiye göre; Başkent EDAŞ'ın da dahil olduğu 20 dağıtım şirketinde elektrik tarifelerinde yaklaşık yüzde 2 indirime gidildi. Bu indirimle birlikte elektrik bedelinin fiyatlandırılarak faturaya bağlanmasında da yeni bir sisteme geçildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun yönetmeliği doğrultusunda yapılan bu işlemle, enerji satış bedeli 4 bileşene ayırıldı. Bunlar Dağıtım Bedeli, İletim Sistemi Kullanım Bedeli, Perakende Satış Hizmet Bedeli ve Enerji Satış Bedelinden oluştu.

TRT PAYINA DEVAM: Özellikle oto prodüktörlerin kaldırılması ısrar ettiği yüzde 2'lik TRT payı da korundu. Yeni faturada bu dört bileşenin bedelini toplayınca elektriğin fonsuz olarak kwh (kilowattsaat) birim fiyatı çıkıyor. Bu bedele yüzde 2 TRT payı, yüzde 1 enerji fonu kesintisi, yüzde 18 KDV ve yüzde 5 de ETV (Elektrik Tüketim Vergisi) bindirilerek aboneye, yani vatandaşlara yansıyan toplam tüketim birim fiyatı belirleniyor. Elektrik tüketim birim fiyatını oluşturan dört bileşenin ayrı ayrı faturalarda gösterilmesi de zorunlu hale getirildi. Bunun, AB açısından önemli bir adım olduğu belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber