Bu siteye artık 'Türkçe' karakterler kullanarak da ulaşabilirsiniz: 'www.bursasağlık.gov.tr'

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Şubat 2007 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnternette kısa bir süre öncesine dek kullanılan standart alan adları kısıtlı bir karakter kümesinden (a-z, A-Z, 0-9 ve '-') oluşmakta idi. Desteklenen karakter kümesine Türk alfabesinde yer alan ğ, ı, ü, ş, ö, ç harfleri dahil olmadığından dolayı, tescil edilen isimlerde harflerin noktasız halleri yani o, s, c, g ve u kullanılıyordu.

".tr" Alan Adı Yönetimi'nin önerisi ve DNS Çalışma Grubu'nun 19 Ekim 2006 tarihinde aldığı karar uyarınca, gerçek veya tüzel kişilere 4 Aralık 2006 tarihinden başlayarak Türkçe karakterler (ğ, ı, ü, ş, ö, ç) içeren alan adları tahsis edilmeye başlandı.

Kısa adı ICANN olan İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu'nun son dönemde yaptığı düzenlemeler ve IDN'lerin (Uluslararasılaştırılmış Alan Adları) Firefox, Internet Explorer 7.0 gibi yeni nesil tarayıcılar tarafından desteklenmesiyle birlikte Türkçe karakterli alan adları artık kullanılabilmektedir.

Bu gelişmeler çerçevesinde, halihazırda www.bsm.gov.tr ve www.bursasaglik.gov.tr adresleri ile ulaşılan Bursa Sağlık Müdürlüğü web sitesini "Türkçe" karakterler ile de erişilebilir kılmak amacıyla www.bursasağlık.gov.tr alan adını kullanıma açtık.

Türkçe alan adları (veya genel anlamda IDN'ler) bugün için, yukarıda da bahsedildiği gibi Firefox ve Internet Explorer 7.0 gibi yeni nesil tarayıcılar tarafından tam olarak desteklenirken, Internet Explorer 6.0 ve diğer tarayıcılar için bazı eklentilerin kurulması gerekiyor. Ayrıca E-posta istemcileri de henüz tam destek vermediğinden IDN'lerin elektronik posta için kullanımı tavsiye edilmemektedir.

Destekleyen tarayıcılarda adres çubuğuna www.bursasağlık.gov.tr yazdığınızda, sitemiz açılırken adresin www.xn--bursasalk-wkb3r.gov.tr şekline dönüştüğünü göreceksiniz. Bu durum Türkçe karakterli alan adlarının (IDN'lerin) DNS sunucularındaki tanımlamalarının sadece ASCII kodlara çevirilmiş hali ile yapılabilmesinden ve tarayıcıların da adresleri bu şekilde aramasından ileri gelmektedir.

IDN'ler hakkında detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki adresleri ziyaret edebilirsiniz:

Internationalized Domain Names (Uluslararasılaştırılmış Alan Adları) - NIC.TR

Türkçe İnternet Adresi Hakkında Bilgi - NIC.TR

IDN Çeviricisi - NIC.TR (Türkçe alan adınızın ASCII karşılığını bulmak için)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber